De Harvard School of Public Health publiceert een set van tien regels die van ouders gezonde eters en opvoeders maken.
Het lijstje werd gisteren verspreid en is op de website van Harvard te vinden. Het is onderbouwd met onderzoeken en klinkt zo common sense als een verstandige ouder zich maar kan voorstellen:
1. Geef kinderen tot 6 maanden borstvoeding en geen vast voedsel of ander drinkbaar voedsel; ga door met borstvoeding tot minstens 12 maanden, ook na de start met vast voedsel
2. Zorg dat gezond gewoon wordt door altijd een keuze aan voedzaam eten in huis te hebben, zoals fruit en groenten, ongeraffineerde graanproducten, gezonde eiwitbronnen en magere zuivelproducten
3. Hou eten en drinken met een hoge calorische en lage voedingswaarde buiten de deur, en doe dat met name met frisdranken die gezoet zijn met suiker
4. Eet altijd gezond, zodat het gewoon wordt
5. Lees regelmatig suggesties voor gezonde maaltijden
6. Laat kinderen steeds andere gezonde producten proeven en bedenk dat kinderen soms meerdere keren nodig hebben om iets te willen eten
7. Eet thuis samen aan tafel en laat kinderen meehelpen aan het doen van boodschappen en klaarmaken van eten
8. Ontbijt en zorg dat ook kinderen dat dagelijks doen
9. Eet zo weinig mogelijk in restaurants en fast-food restaurants en koop zo weinig mogelijk eten en drinken bij take-away's
10. Leer kinderen zich bewust te worden van hun gevoel van verzadiging: bied hen kleinere porties en laat ze zelf hun portiegrootte bepalen. Dwing hen vooral niet 'hun bordje leeg te eten'.
Moeten de kwakkelende horeca, de al even kwakkelende eetcafé's, Olvarit, de snoep- en frisdrankindustrie, de to go's en andere snelgroeiende gemakskiosken nu vrezen voor hun toekomst? Zullen de kookscholen en versafdelingen van kleine en grote kruideniers juichen?
Fotocredits: Geoff Peters, Ika Sumi Pasta ($8.75)
Dit artikel afdrukken
1. Geef kinderen tot 6 maanden borstvoeding en geen vast voedsel of ander drinkbaar voedsel; ga door met borstvoeding tot minstens 12 maanden, ook na de start met vast voedsel
2. Zorg dat gezond gewoon wordt door altijd een keuze aan voedzaam eten in huis te hebben, zoals fruit en groenten, ongeraffineerde graanproducten, gezonde eiwitbronnen en magere zuivelproducten
3. Hou eten en drinken met een hoge calorische en lage voedingswaarde buiten de deur, en doe dat met name met frisdranken die gezoet zijn met suiker
4. Eet altijd gezond, zodat het gewoon wordt
5. Lees regelmatig suggesties voor gezonde maaltijden
6. Laat kinderen steeds andere gezonde producten proeven en bedenk dat kinderen soms meerdere keren nodig hebben om iets te willen eten
7. Eet thuis samen aan tafel en laat kinderen meehelpen aan het doen van boodschappen en klaarmaken van eten
8. Ontbijt en zorg dat ook kinderen dat dagelijks doen
9. Eet zo weinig mogelijk in restaurants en fast-food restaurants en koop zo weinig mogelijk eten en drinken bij take-away's
10. Leer kinderen zich bewust te worden van hun gevoel van verzadiging: bied hen kleinere porties en laat ze zelf hun portiegrootte bepalen. Dwing hen vooral niet 'hun bordje leeg te eten'.
Moeten de kwakkelende horeca, de al even kwakkelende eetcafé's, Olvarit, de snoep- en frisdrankindustrie, de to go's en andere snelgroeiende gemakskiosken nu vrezen voor hun toekomst? Zullen de kookscholen en versafdelingen van kleine en grote kruideniers juichen?
Fotocredits: Geoff Peters, Ika Sumi Pasta ($8.75)
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het is allemaal zo eenvoudig zoals beschreven door Harvard, tja het zal mij mijn baan kosten maar feitelijk draagt de industriele voedsel productie niet echt bij aan het welzijn van de mens. Natuurlijk wel aan de economische groei en dat zal dan wel leading zijn....
Gelukkig is er een succesvolle borstvoedingsleague.
Bordje leeg eten hoeft bij ons niet, maar dan is dat het teken van verzadiging en hoeven er dus ook geen andere dingen -zoals toetjes- gegeten te worden.
Lees het zojuist: de wereldmarkt voor babyvoer bedraagt rond 2015 vermoedelijk $38,7 miljard volgens onderzoeksburau A.M Mindpower solutions.
Welk deel daarvan kan nagenoeg gratis uit de borst komen?