In de eerste aflevering gaan we in op het belang van een verdienmodel met voldoende verdienvermogen voor boeren die aan de slag willen met nieuwe of andere vormen van landbouw. De landbouwsector staat voor een grote opgave en zowel overheid als onderwijs ondersteunt boeren die willen verduurzamen. Verdienvermogen creëren is daarbij noodzakelijk. Waarom? Wat kan er al? En wat is er nog nodig? Te gast zijn lectoren Daan Groot van het lectoraat Verdienvermogen voor natuurinclusieve landbouw en PJ Beers van de lectoraatgroep Future Food Systems.

Pionieren: voedselbosbouw
Aflevering 2 gaat over pionieren met nieuwe vormen van landbouw, zoals voedselbossen. Een goed verdienvermogen creëren is dan best een uitdaging. Welke verdienstrategieën passen voedselbosbouwers toe? En hoe lukt het, ondanks ons huidige landbouw- en voedselsysteem, toch een goede boterham te verdienen? Te gast zijn docentonderzoeker Marente Lokin van het lectoraat Verdienvermogen voor natuurinclusieve landbouw en agrarisch ondernemer Nicolaas Geijer.

De gebiedsaanpak en ketenaanpak
Afleveringen 3 en 4 gaan over hoe we alle boeren meekrijgen als het gaat om de transitie van de sector. De HAS doet onderzoek naar twee strategieën die agrarisch ondernemers kunnen helpen bij het creëren van voldoende verdienvermogen: de gebiedsaanpak en de ketenaanpak. In aflevering 3 schuiven docentonderzoekers Aafke Schaap van het lectoraat Verdienvermogen voor natuurinclusieve landbouw en Luc van Veghel van lectoraatgroep Future Food Systems aan. In aflevering 4 zijn lector PJ Beers van de lectoraatgroep Future Food Systems en Roy Meijer, voorzitter van het NAJK, te gast.

Eerder al kon je op Foodlog luisteren naar de Hart voor Groen podcasts van HAS green academy over regeneratieve landbouw en gezond voedselkeuzegedrag

De podcast wordt opgenomen in de studio van Oakwise Media. V.l.n.r. lectoren PJ Beers en Daan Groot en presentator Florieke Koers








Dit artikel afdrukken