Ailko schreef al eerder over de week van de smaak. Voor wie geen abonnement heeft op de Volkskrant, pak 'm vandaag nog even mee uit de kiosk want vandaag vind je als bijlage het bijbehorende biologisch culinair magazine SmaakMakend.
In het magazine o.a. een overzicht van de Helden van de Smaak waaronder Dick Soek, Jos Hermans, Jan Dirk van der Voort, Theo Vernooy, Herman Kemper, Jaap Vegter, Rolf Wassens en last but not least Wouter Klootwijk.
Uit deze finalisten zal op 23 september door een speciaal samengestelde jury de Held van de Smaak 2007 worden gekozen. Via deze website kan je ook een stem uitbrengen voor de publieksprijs (poll linksonder aan de pagina).
Wie wordt volgens jou Held van de Smaak 2007?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De zaken zijn zeer ingewikkeld (de voeding sector is een enorme pan spaghetti, er is geen touw aan vast te knopen en ze maken het soms expres nog ingewikkelder, vermoed ik), en ik heb zoveel andere dingen (ivm voeding) te doen, kan dus niet al te veel tijd hieraan besteden, daarom wat korte punten.
1. Als je op fishbase.org kijkt, voor zover ik weet de meest uitgebreide inventarisatie van vissen, dan zie dat er allerlei pangas bestaan, ook een zoutwatervis levend in de Atlantische Oceaan (dus die visboer zei iets wat zou kunnen, uit Spanje, maar in de laatste shot las hij duidelijk voor ‘Vietnam’). Davidson noemt een Soldier Catfish die er op lijkt.
2. De waarde van het programma KvW zie ik vooral hierin: het laat zien dat de mensen die je het eerste aanspreekt in de supermarkt, of aan de telefoon, gewoon van niets weten, en maar wat zeggen (en dus niet geinteresseerd zijn). Het geeft aan dat voeding voor de direct betrokkenen niets anders is dan koopwaar, en daar zit een groot probleem (lees mijn boek). Maar ik vind dat ze dat nu wel meer dan genoeg hebben laten zien. Laten ze nu eens echte investigate journalism doen: dus waarom niet nagezocht wat er met dat vis afval (zoals bij Darwins Nightmare) van panga gebeurt, wordt dat plaatselijk verkocht zodat de plaatselijke vissers werkeloos worden. Of het visvoer uitzoeken (is het groeivoer? Wormen werden met de hand verwijderd, dus geen chemicalien gebruikt?); KVW besteed overheidsgeld, en gaat de kant op van die andere rotzooi op de teevee, waarin ijdele programmamakers alleen maar amusement willen bieden.. Ik heb niet een andere uitzending gezien. Ik erger me dood aan de rotzooi op teevee en hoop net als Thomese dat er eindelijk eens iets verandert, en nu gaat KVW ook de kant van de domme troep op.
3. De zaak van food miles is belangrijk, maar niet het enige wat bepaalt of iets klimaat neutraal, milieu vriendelijk, wordt geproduceerd (wat heb je aan gering aantal foodmiles, = lokale productie, als er heel veel pesticiden gebruikt worden?). Opnieuw het is ingewikkeld, want je moet alles weten: welk vervoer, welke brandstof wordt gebruikt, etc. Er is niet uit te komen.
4. Ik merk steeds weer, ik weet nauwelijks iets van de veodingssector, maar zoals het nu gaat, is het een grote ellende. Grofweg dienen een aantal dingen totaal te veranderen: intensieve veehouderij vooral de splitsing tussen leg- envleeskippen, varkenshouderij), kweekvis, zeevisserij.
5. Cateraars zijn zeer interessant want tot nu inkochten ze maar wat in, maar mensen willen nu ook in de cantine etc. duurzamer, diervriendelijker, verantwoorder eten. Mijn groep is ook bezig met een cateraar. Ik wil graag elders eens met je (Dick) daarover praten.
Dit is een uiterst relevant onderwerp aan het worden: duurzame voeding.
Wat is dat? Michiel heeft volstrekt gelijk als hij dat onderwerp op de agenda wil hebben. Vandaag hoorde ik dat cateraar Avenance in biologisch en duurzaam gaat. Wat de definitie van biologisch is, kan ik me nog voorstellen want die is vastgelegd. Maar die van duurzaam niet. Toeval wil dat ik gisteren door een andere cateraar werd gevraagd eens over duurzaam te komen praten. Dat bedrijf was het in ieder geval duidelijk dat iedereen maar wat door elkaar heen kletst. Scherp maken graag, was de vraag. Terecht, maar ik was verrast door zoveel directheid en de wil om het echt over het onderwerp te hebben.
Ik doe het al een tijdje voor een koffiebrander en zijn BtB-klanten. Tis altijd prijs: biologisch, gezond, fair trade, foodmiles, dierwelzijn, extensieve landbouw, global warming en zelfs biologische brandstof (die juist het tegendeel van duurzaam is) - alles wordt door elkaar gehaspeld. Door serieuze bedrijven en serieuze mensen. De uitzonderingen bevestigen de regel.
Het zo cruciale onderwerp voedselomzettingsefficiency en gesloten kringlopen moet je meestal zelf noemen om ze op tafel te krijgen. Fair pay van boeren in ons deel van de wereld? Daar heeft men nog nooit aan gedacht. Eevnmin aan de Noord-Zuid Issues die spelen in landbouw, of het terechte punt dat Steven Schepers hier van de week maakte: wij trekken eigen bio voor, boven derde wereld bio. Certificering (te duur voor de Afrikanen) staat eerlijke handel zelfs in de weg.
Zullen we deze discussie eens naar de voorkant trekken? Ik bied Michiel graag de gelegenheid daarin het voortouw te nemen.
Zie overigens hier voor een recensie van de KvW van gisteravond en nog een berg andere scherpe kritieken op kritische programma's.
"Al met al, een behoorlijk verantwoorde vis wordt zonder scrupules zwart gemaakt."
Dat viel volgens mij nog wel mee, wat vooral aan de kaak gesteld werd, was dat ontdooide diepvries als 'vers' verkocht werd.
Overigens vraag ik me af, waar Michiel vandaan haalt dat deze vis zo verantwoord is.
De viswijzers in Nederland, België en Duitsland geven 'm "geel", oftewel tweede keus, terwijl het WWF deze vis "rood" geeft ('Avoid').
Ook heb ik gelezen dat er nogal wat 'groeivoer' wordt gevoerd aan de vissen, om ze zo snel mogelijk op gewicht te krijgen. Soort anabolen voor vissen, zeg maar.
Maar goed, wie weet wat nou eigenlijk echt waar is. Schmidt Zeevis, toch gerespecteerd om z'n viskennis, beweert glashard dat de Panga een ZuidAfrikaanse zeevis is. Een andere Pangasius wellicht?
Ik ben het wel een beetje met Michiel eens. Voor de zoveelste keer ontbreekt informatie in dit programma en blijft het bij sfeerbeelden hangen.
Wat was die Pleuronectes sp nu precies waar ze het ook over hadden? Is dat een nieuw soort kweekplatvis?
En inderdaad, dat deze vis met weinig vismeel gevoed wordt had best wat meer benadrukt kunnen worden. Ik mijd de Panga maar kreeg er bij deze informatie juist meer zin in.
Michiel, ik moest zo ontzettend lachen om die visboer die tot 4 keer toe beweerde dat Panga vers gevangen wordt. In de Golf van Biskaye nog wel. En dat voor een bevroren zoetwatervis!
Glashard gelogen met een stalen gezicht. Zomaar met de camera gevangen. Schitterend voorbeeld van wordnapping. Ook andere Wouter hier, zal het er roerend mee eens zijn.
Vlgs mij zat jij met een andere uitzending in je hoofd. Eentje over antibiotica, foodmiles en voedselomzettingefficiency. Stuk voor stuk relevante onderwerpen, maar daar ging deze niet over.
Enne ... Klootwijk aan Zee is Klootwijk's feestje. De KvW is het programma van Maurice Dekkers en de anderen, w.o. Wouter. Plus hun redacties natuurlijk.
Maar ik geef toe, niet alleen TV maken, maar ook kijken is tegenwoordig best moeilijk.