Ik test het regelmatig. In zo'n snel klaar restaurant. "Waar de komt de kipsaté vandaan?" Meestal ontstaat een lichte paniek. De bediening is welwillend, maar vermoed een valletje. "Zou er iets zijn met Nederlandse, Thaise of Braziliaanse kip?"

Nee, ik doe het om te testen of het antwoord is "uit Nederland". Alles wat in Nederland verwerkt is - bijv. aan spiesjes geregen, tot worst gedraaid, in een kant-en-klaar maaltijd of in een stukjes gesneden en in een marinade gelegd - mag warenwettelijk namelijk "Nederlands" heten. Meestal komt die kip van ver. Thailand en Brazilië zijn populaire landen van herkomst vanwege de prijs van de kip, die lager ligt dan Nederlandse. Daarbij komt dat de Thai niet zo van borsten houden en dus de filets graag exporteren. Bij ons ligt dat omgekeerd, zodat we een interessante heen-en-weer handel in diepvries-borsten-voor-poten met veel nutteloze vervoerskosten kunnen opzetten.

Steevast blijkt m'n kipspies 'uit Nederland'. 'Dat staat echt op de verpakking'. Die waarheid valt dus te bezien.

Maakt het uit of je weet waar je eten vandaan komt? Dat is een vraag die je voor jezelf moet beantwoorden. Maar je moet wel weten, dat als Wakker Dier of de PvdD het voor elkaar krijgt dat Nederlandse dieren beter behandeld worden, je er niet vanuit kunt gaan dat alles dat verwerkt is ook daadwerkelijk Nederlands is. Ook al staat het erop.

Van de week werd in Engeland van de kant van de verwerkers gezegd dat de consument er maar van af moet zien om te willen weten waar z'n verwerkte vlees (en andere componenten) in een kant-en-klaar maaltijd vandaan komen.Dat idee komt vanzelf hierheen gewaaid, want voor verwerkt spul wil je als fabrikant de goedkoopste grondstoffen kunnen kopen. Die worden elders goedkoper dan hier. Stijgt de diervriendelijkheid dan stijgen de kosten. De rest hoef ik niet uit te leggen.

Met groenten is het niet anders. Ze zijn elders goedkoper, zelfs vermeerderd met een forse dot diepgevroren vrachtwagenkosten en dus gaan ze in je Kant-en-Klaar. Bevatten ze meer gifresiduen dan Nederlandse? Maakt niet uit. Ben ik niet zo voor reizende groenten, dan mag ik toch niet kiezen. Zijn ze uit landen waar heftig ge-genmanipuleerd wordt om de boel maar zo goedkoop mogelijk te krijgen, dan mag ik het niet weten. Hier verwerkte producten komt altijd uit Nederland. Zelfs sinaasappelsap, al groeien hier echt geen sinaasappelstruiken voor commercieel gebruik.

Nee, het is geen buitenlanden-angst en geen nationalisme. Omdat we de nodige landbouw en dierhouderij uit onze contreien dreigen weg te duwen naar goedkopere landen met andere manieren van doen en denken, wil ik het wel weten. Verwerkte spullen Nederlands noemen is nep.
Dit artikel afdrukken