In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.
Aspergillus fumigatus
Uit onderzoek van het Radboud UMC, LUMC en het RIVM op longweefsel van ernstig zieke coronapatiënten blijkt 1 op de 4 patiënten besmet met de schimmel Aspergillus fumigatus (NPO Radio 1, zie 3.1). Deze wijdverspreide schimmel kan bij mensen met een verstoorde afweer gaan woekeren in de longen. Paul Verweij, hoogleraar microbiologie (Radboud UMC), houdt zich al jaren bezig met deze ziekmakende schimmel bij longpatiënten. Hij noemt het een “opmerkelijk hoog percentage, met grote gevolgen voor de overlevingskans”. De helft van de IC-coronapatiënten die de schimmelinfectie oplopen, komt te overlijden. Dit is een bijna twee keer zo hoge sterftekans als bij patiënten die schimmelvrij zijn. De onderzoeksresultaten moeten volgens Verweij aanleiding geven tot een “ad hoc aanpassing van de behandelprotocollen voor Covid-19 op Intensive Cares.”
De schimmel Aspergillus fumigatus is overal. Grote kans dat je vandaag nog sporen hebt ingeademd. Meestal is dat geen probleem en doet je afweersysteem z'n werk. Mensen met een verstoorde afweer kunnen een ernstige infectie krijgen: invasieve aspergillose. Leukemiepatiënten krijgen er vaak mee te maken. Van de patiënten die met een ernstige griep worden opgenomen op de IC, krijgt de laatste jaren een op de vijf een infectie met de schimmel. Na het uitbreken van Covid-19 werd er in verschillende Europese landen over de schimmelinfectie gerapporteerd. In Frankrijk en Duitsland werd bij 20 tot 30% van de Covid-19 patiënten ook een infectie met Aspergillus gezien. Dat ging om een niet invasieve infectie. Bij patiënten op de IC blijkt het dus wel een gevaarlijke complicatie. Dat Covid-19-patiënten vaker met de schimmel te maken krijgen, ligt vermoedelijk aan het gebruik van afweerremmer dexamethason. Dit middel wordt op de IC toegepast bij coronapatiënten om een overreactie van het immuunsysteem te voorkomen, maar maakt patiënten ook gevoeliger voor de schimmel. Verweij noemt de afweging tot gebruik van dexamethason in sommige gevallen “kiezen tussen twee kwaden” en benadrukt dat daarom goed naar de behandelprotocollen gekeken moet worden.
Voor de behandeling van schimmelinfecties gebruiken artsen zogeheten azolen. De afgelopen jaren worden in ziekenhuizen steeds vaker stammen van Aspergillus fumigatus aangetroffen die resistent zijn tegen de groep van azool-fungiciden. In 1998 werd de eerste resistente Aspergillus ontdekt, inmiddels is tot een derde van de schimmelstammen die de ziekte veroorzaken ongevoelig voor medicatie. Een complicerende factor is dat antischimmelmiddelen die in het ziekenhuis worden gegeven bijna identiek zijn aan antischimmelmiddelen die in de landbouw gebruikt worden. Foodlog schreef er eerder over: plantenschimmel bedreigt mensenlevens. Minister van Landbouw Carola Schouten bekijkt vanwege deze oprukkende resistentie of het gebruik van antischimmelmiddelen in de landbouw ingeperkt kan worden, schrijft de NPO. Woensdagavond gaat De Kennis van Nu over het groeiend probleem van schimmelinfecties (om 22.15 uur, NTR op NPO 2).
Geringe verschillen tussen regio's
Meer dan voorheen heeft het coronavirus zich verspreid over heel Nederland (AD, zie 4.14). Van de 25 Veiligheidsregio's tellen 21 een niveau tussen de 200 en 300 positieve testen per dag. Het gemiddelde ligt op 237 positieve testen. Bij een aantal van 250 positieve tests per 100.000 inwoners krijgt een regio het risiconiveau 'zeer ernstig’. Tijdens de eerste golf werden vooral Brabant en Limburg getroffen door het coranavirus. De tweede golf ontstond in de Randstad. Inmiddels zijn de verschillen tussen de regio's veel kleiner dan voorheen. Alleen Zeeland en de drie noordelijke provincies onderscheiden zich nog enigszins, maar ook deze regio's kruipen naar het Nederlandse gemiddelde toe. Niettemin is torent Urk flink boven het gemiddelde uit.
De antivax vuurtoren van Nederland doet zijn werk. Urk torent trots boven Nederland uit. Religekkies https://t.co/MqaWGempUi
— Mark Soetman (@Soetman) December 8, 2020
Metingen uit het rioolwater laten geen ruimte voor twijfel aan de verdere verspreiding van het virus: na weken van daling is het coronavirus aan een opmars begonnen (Trouw, zie 4.12)
1. Scheuren in de voedselketen
Toelichting ›-
Apeldoorn zegt ‘nee’ tegen langer open Kerst
Distrifood -
'Dit is vooral hard gelag voor horeca'
De Telegraaf -
Horeca diep teleurgesteld: ’We worden gegijzeld door het kabinet’
De Telegraaf -
10,000 US restaurants to close in next three weeks, report says
Independent -
England's pubs and restaurants say they cannot stop people breaking Covid rules
The Guardian
2. Sporen van nieuwe voedselsystemen
Toelichting ›3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
Levensbedreigende schimmel ontdekt bij kwart coronapatiënten op IC
NPO Radio 1 -
OMT: Restaurants mogen bij heropening nog maar 30 gasten toelaten
AD -
Advies OMT: beperk je contacten voor bezoekje aan oudere
De Telegraaf -
RIVM-topvrouw: ‘Shopgedrag draagt bij aan coronastijging’
Het Parool -
Hoe maak je een mondkapje?' vaakst gegoogeld
Adformatie -
Als je koffie na corona naar zweet smaakt
NRC -
Factcheck: nee, coronavaccins veranderen ons DNA niet
Knack -
Covid: 'How a picture of my foot became anti-vaccine propaganda'
BBC -
Binge Drinking Soared During Lockdown: Survey
WebMD -
Niet een miljoen maar ruim 500.000 eerste BioNTech/Pfizer-vaccins in januari
NOS -
Covid: Biden vows 100m vaccinations for US in first 100 days
BBC -
Pfizer-vaccin eerst naar ‘ring’ rond ouderen en gehandicapten
AD -
Vaccinatiebereidheid onder zorgpersoneel laag, blijkt uit peiling: een derde wil coronavaccin
de Volkskrant -
Covid-19 vaccine: 'Hopefully next year we'll be living a normal life'
BBC -
Pfizers vaccin krijgt ‘rapport met tienen’
de Volkskrant -
Het vaccin van Oxford en AstraZeneca is nog lang niet bij de eindstreep
Trouw -
Aanvullend onderzoek: Oxford-vaccin werkt en voldoet aan veiligheidseisen
RTL nieuws -
Fauci: US mass vaccinations could be days away
BBC -
COVID vaccines: the world’s medical regulators need access to open data
Nature
4. Overig
-
Burgerlijke ongehoorzaamheid en een kerstrevolte hangen loodzwaar in de lucht
de Volkskrant -
Experts OMT maken zich zorgen over ‘fake news’ rondom corona
AD -
Miljarden extra overheidssteun voor bedrijfsleven, horeca krijgt meer hulp
RTL nieuws -
Steunpakket met 3,7 miljard uitgebreid, grotere tegemoetkoming horeca
AD -
Germany's Angela Merkel pushes for tougher coronavirus restrictions
Deutsche Welle -
Destitution is rising fast due to Covid and flaws in the benefit system
The Guardian -
Kabinet trekt 58,5 miljoen uit tegen eenzaamheid jongeren
De Telegraaf -
Nine out of 10 in poorer countries set to miss out on Covid jabs as richer nations hoard vaccines
Independent -
Coronavirus: UNICEF calls for schools to remain open despite COVID
Deutsche Welle -
Nederland versoepelt niet met kerst, gelekte nota over gesloten horeca zorgt voor ophef
De Standaard -
Van avondklok tot sprankje hoop: zo doen andere Europese landen het
De Telegraaf -
Dat het coronavirus aan een opmars is begonnen, blijkt ook uit metingen in het rioolwater
Trouw -
Hoog- en laagopgeleiden beleven de coronacrisis geheel anders
NOS -
Niet Brabant, niet de Randstad, maar heel Nederland is nu coronahoofdstad
AD -
Coronavirus: Four lions test positive for Covid-19 at Barcelona Zoo
BBC
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Arnold, ik begrijp dat je dit niet leuk vindt, maar wat moesten we met jaren van suggesties en dan nu de bekentenis dat je een bodemmonster naar de VS stuurt en op basis daarvan suppleert? (eea obv kennis die je nadrukkelijk niet wetenschappelijk noemt)
Dank voor je eerlijkheid bij dit slotakkoord!
Go........ nee verkracht.
Ga jij zo om met serieuze hard werkende sociaal voelende ondernemende voedselproducenten.
Bij deze meld ik dat ik niet meer bijdraag aan deze klucht.
En mij zal je niet meer horen gegroet.
Arnold, dank! Eindelijk een reactie zonder '?' Toch veel woorden. Als ik ze kort en compleet samenvat: je stuurt bodemmonsters naar een blackbox in de VS die je vertelt dat je supplementen moet gebruiken. En dat is heel erg goed, zeg je, want jij hebt er vertrouwen in.
Heb ik iets weggelaten?
Dick een poging naar aanleiding van jou #21. Een vraag, ja wel, en een stekelige opmerking. of ben je oprecht benieuwd.
Voedsel, het woord heeft het in zich, moet voeden.
Ons kennisnetwerk heeft de kennis van veel ziekten en aandoeningen, tot chronische aandoeningen aan toe, welke verschillende organen en welke tekorten aan voedingstoffen daar een rol in spelen.
Ja meerdere voedingstoffen zijn vaak de oorzaak, uit de plantenteelt weten we dat de onbalans aan voedingstoffen leiden tot stress en ziekten ten gevolge.
Er lopen nu, en daar hebben we contact mee, verschillende onderzoeken bij meerdere wetenschappelijke onderzoekers van verschillende universiteiten, naar het verband tussen organen in stress en verschillende aandoeningen. Zij geven ons aan dat ze willen onderzoeken of de onbalans of het ontbreken van voldoende voedingstoffen in de bodem een relatie hebben met de stress factor van onze organen. Dus van bodem tot body.
Nu weten we ook dat verschillende planten een verschillend pallet aan voedingstoffen bevatten. Dus om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen moeten á Die voedingstoffen in de goede balans in het verschillend voedsel aanwezig zijn, 'b We diverse voedsel tot ons nemen liefst zo min mogelijk bewerkt.
Wat we nu zien is dat er een enorm aanbod is aan voedingssupplementen om de tekorten aan te vullen, er wordt gesuggereerd dat de aanbevelingen wetenschappelijk aangetoond worden. Hierover twee opmerkingen á Zo werkt dat niet want de balans aan voedingstoffen is absoluut niet aanwezig. 'b Voedingstoffen die door ons systeem opgenomen moeten worden moeten van organische vorm zijn, en zijn dat in die producten om commerciële reden in de regel meestal niet. Ons lichaam is uitgerust om voedingstoffen van organische vorm uit voedsel te halen.
Wij laten bodemmonsters jaarlijks analyseren in Amerika en die rapporten geven aan waar de te korten in de bodem uit bestaan en hoe die op te lossen. daarna de nutriënten aanvullen om een kwaliteit product te krijgen. Dus kwaliteit boven kwantiteit.
Daarnaast hebben we kennis vanuit wereldnetwerken hoe met andere boden facetten aangaande de optimale bodemprocessen om te gaan. Wat laten, en dat is vanuit het huidige systeem van de meeste van onze collega's, nog al wat en doen juist nog al wat anders om het optimale resultaat te behalen.
Ons initiatief doet tijdens de plantengroei aan monitoring middels monsters te laten onderzoeken in een laboratorium en die geven ons inzicht in de tekorten aan verschillende voedingstoffen zodat we tijdens die groei kunnen bijsturen en met succes.
De natuur is van zichzelf ook krachtig en heef van nature planten die vanuit hun inhoud enige preventieve en zelf curatieve wering hebben. Maar door invloed van buitenaf vanuit belangen zijn die bij velen uit beeld geraakt.
Om de voedingstoffen goed op te kunnen nemen moet het leven in ons maagdarmsysteem ook onderhouten worden, en we weten dat er een één op één relatie is tussen de biodiversiteit in de bodem en de biostimulanten in ons voedsel ter ondersteuning van het leven in ons lichaam.
Om dat bodemleven op orde te brengen en te onderhouden is voldoende humus vorming en onderhoud nodig. Het erge is dat dat onderdeel zelfs bij de Wageningen deskundigen helemaal uit beeld is en zij vragen ons om input te leveren aangaande o.a. ook dit onderdeel.
Om de voedsel kwaliteit te krijgen met de inhoud die ons lichaam van ons voedsel vraagt hebben we het complexe natuurlijke bodemproces nodig. Een proces dat door de huidige wijze van voedselproductie totaal gefrustreerd is door de vele onnatuurlijke handelingen. Om het systeem weer op orde te krijgen is de bodem toe aan een revitalisering actie. Dat vraagt kennis van voor het chemisch tijdperk wat door zijn complexiteit integraal benaderd moet worden. Dat is een probleem in de gespecialiseerde wetenschappelijke kennis vergaring.
Het complexe proces wat in de bodem zich afspeelt, alle componenten die samen werken en invloed op elkaar hebben, is maar matig bij de mensheid bekend, we noemen dat ook een black box. Niet wetende hoe het werkt hoe kunnen we dan de inhoudelijke kwaliteit halen op een alternatieve teelt wijze. Te denken valt aan substraat teelt, water teelt en wat we om commerciële reden kunnen bedenken.
Nu heb ik het alleen gehad over planten teelt maar in die lijn moet je ook denken aan vlees en zuivel producten. Ik kan me niet voorstellen dat de mensen die dat ontwikkelen, moet je toch iets in je mars hebben, niet weten hoe de voedingstoffen in dat voedsel komen en welke voedingstoffen via deze weg, essentieel voor het optimaal kunnen functioneren van ons lichaam, nodig zijn. Er zijn een aantal voedingstoffen bij die wij mensen, door ons eenvoudig maagdarm stelsel, niet uit plantaardig voedsel kunnen halen en hebben we dieren voor nodig.
Mensen laat u niets wijs maken commerciële belangen zijn de drive tot deze ontwikkelingen en niets anders. De wereld heeft genoeg mogelijkheden om de mensheid verantwoord te voeden alleen de verdienmodellen van enkelen blokkeren die ontwikkelingen.
DICK DAT VIND IK ECHT MISDADIG.
Burgers en boeren kunnen samen deze voedselproductie wijze ontwikkelen. We hebben de burger er bij nodig en kunnen samen dat kwaliteitsvoedsel in de Stadsboerderij winkel presenteren tegen dezelfde prijs als het anoniem voedsel dat nu in de stad aangeboden word.
U krijgt dan meer voor hetzelfde.
Jan Peter dan werken we aan gezond voedsel, een gezonde leefomgeving, en vanuit bewustzijn aan een gezonde leefstijl, slapen we beter, gaan we meer bewegen het platteland bezoeken, en ont-stressen we door het gevoel goed bezig te zijn.
En Dick geen vraagtekens he ook niet van jou. Alleen inhoudelijk reageren. En over de wetenschap heb ik genoeg gezegd en herhaal een eerdere uitspraak van me "de kennis gaat voor de wetenschap".
Dus gezonder ouder worden met minder ziek en zee, langer zelfredzaam, en bij een medische ingreep sneller herstel, dat wordt reeds geconstateerd. Maar ook bij zorg instellingen wordt tevredenere mensen aangetoond zegt het verzorgend personeel en in penitentiaire inrichtingen minder stress.
Tenslotte heet het hier Foodlog nietwaar?