Onze podcast heet Hart voor Groen met een reden: alle gasten hebben een hart voor groen en dragen op hun eigen manier bij aan praktische oplossingen die onze wereld gezonder maken. Er verschijnen steeds vierdelige series over één thema. In vier afleveringen bespreek ik met mijn gasten hoe de HAS via onderzoeksprojecten als Campus van de Toekomst, Mbo-student in actie voor meer plantaardig voedsel én Gezonde Leefomgevingen bijdraagt aan het stimuleren van gezond voedselkeuzegedrag.

Keuzevrijheid in een veranderende voedselomgeving
Lector Herman Peppelenbos en docentonderzoeker Amely Verreijen van HAS green academy gaan uitgebreid in op hoe onze voedselomgeving eruitziet en hoe deze aan verandering onderhevig is. Want de voedselomgeving heeft veel invloed op voedselkeuzegedrag. HAS-lector Antien Zuidberg en hoofddocent en docentonderzoeker Willemijn Vermeer van de Hogeschool van Amsterdam vertellen over hoe vrij de consument eigenlijk is in de keuzes die hij maakt.

“Mensen denken vaak dat ze heel veel invloed hebben op wat ze kopen”, zegt Amely Verreijen. “Maar je maakt heel veel voedselkeuzes op een dag en veel van die keuzes maak je ondoordacht. Dat kan ook niet anders: je zou er doodmoe van worden. Ook lokt bepaald soort voedsel een lichamelijke reactie uit. Je gedrag is daardoor vaak anders dan je intentie: in een ongezonde voedselomgeving koop je vaker ongezond voedsel.”

Gezonde voeding als onderdeel van gezond leven
Lector Annet Roodenburg en vierdejaars student Thomas van Kuik van de HAS gaan in op het verbeteren van het voedselaanbod als voorwaarde om consumenten beter te laten kiezen. Thomas vertelt daarbij uitgebreid over de minor Creating a Healthy Food Environment waarin studenten opdrachten uitvoeren voor het werkveld. Programmanager Stefanie van Mook van HAS green academy en gedragsexpert Liesbeth Velema van het Voedingscentrum geven tot slot hun visie op gezonde voeding als onderdeel van zowel een gezonde levensstijl als een gezonde leefomgeving.

Samenwerken en het grotere plaatje zien, staan centraal. Stefanie van Mook: “Als we echt verandering te weeg willen brengen, moeten we dat vanuit een integrale blik doen. We moeten de verschillende omgevingen (voedselomgeving, sociale omgeving, bebouwde omgeving en groene omgeving) bij elkaar brengen om zowel goed te doen voor mens als planeet.”

Luister je mee?
Als bonus geven alle gasten een inspiratietip voor als je je verder wilt verdiepen in het onderwerp gezond voedselkeuzegedrag. Wat dacht je bijvoorbeeld van het boek De vrije wil bestaat niet van Viktor Lamme of de LeefstijlLab Podcast van Roel Hermans? Je kunt de afleveringen van de onderzoekspodcast van HAS green academy hieronder beluisteren, via Hart voor Groen of in je favoriete podcast-app.







Dit artikel afdrukken