De wereldbevolking groeit en de agrarische sector krimpt. Op een dichtbevolkte planeet is er steeds minder ruimte voor land- en tuinbouw. De intensiviteit gaat omhoog en nieuwe manieren van voedselproductie ontstaan. Daarnaast roept de samenleving steeds meer om gezond en lokaal voedsel.

'Geweten van het eten'
Met het congres wil De Maatschappij mensen bewust maken van het belang van gezond voedsel en de dilemma’s rond de productie van gezond en voldoende voedsel. Daarnaast vindt de Maatschappij het van belang, te laten zien wat de Agro- en Foodsector al doet aan duurzame voedselproductie en hoe het onderwijs en de overheid daaraan bijdragen. Het uiteindelijke doel, de oprichting van een FoodXperience Center, moet een ontmoetingsplaats voor consumenten en producenten worden waar het ‘geweten van het eten’ centraal staat en waar nieuwe productiemethoden worden uitgevonden.

Programma
Het congres start om 12.00 uur met een lunch en een Agro Event met verschillende agrarische bedrijven uit de regio Drenthe. In de middag verzorgen onderstaande sprekers lezingen. Een verkorte versie van het Pauperparadijs, een toneelstuk over de tegenstelling tussen arm en rijk dat zich afspeelt in het Veenhuizen van vroeger, sluit de middag af.

12:00 uur: Ontvangst, lunch en Agro Event
13:30 uur: Opening congres: Jacques Tichelaar, Commissaris van de Koning
14:00 uur: Plenaire sessie met Roelof Joosten, CEO Koninklijke Friesland Campina N.V., Albert Jan Maat, voorzitter LTO Nederland, Fred van Heyningen, Global Head Food & Agri Banking van Rabobank
15:00 uur: Parallelsessies 1) Stichting Veldleeuwerik, 2) Albert Kooy, meesterkok en docent Stenden, 3) Distrivers, 4) Willem Foorthuis en studenten Terra
15:45 uur: Pauze
16:30 uur: Forumdiscussie: Albert Jan Maat, Fred van Heyningen, Albert Kooy en Willem Foorthuis
17:15 uur: FoodXperience Centre
17:30 uur: Voorproeven voorstelling Pauperparadijs met Lavalu
18:00 uur: Afsluiten en aangeklede borrel

Burgers, boeren, ondernemers en andere belangstellenden zijn van harte welkom bij het congres. Voor €50,00 zijn kaarten te bestellen. Het congres vindt plaats in het Gevangenismuseum op de Oude Gracht 1 te Veenhuizen.
Bezoek de website voor meer informatie.

De Maatschappij
De Maatschappij is hét onafhankelijke netwerk voor ondernemende mensen uit overheid, bedrijven en kennisinstellingen. Met open en onbevangen gesprekken inspireren leden elkaar om verder te denken dan je eigen vakgebied en eigenbelang. De vereniging bestaat bijna 240 jaar en heeft ruim 2500 leden in 26 lokale departementen; van Drenthe tot Zeeland met Koning Willem Alexander als beschermheer.

Fotocredits: 'Jaarcongres 2015 - Het geweten van het eten' De Maatschappij
Dit artikel afdrukken