Je hebt nog een paar dagen om je journalistieke talenten te laten zien in Foodlogs zomerexperiment. Maak de krant mee!
Het is niet moeilijk om je 'eigen' nieuws van vandaag in de krant te krijgen. Schrijf een kort berichtje in het commentaarveld hieronder met daarin de actualiteit die de lezers van Foodlog volgens jou niet mogen missen:
1. Geef het een titel mee IN HOOFDLETTERS
2. neem in het bericht een link (zie hieronder) op naar het bronartikel (of breng zulk hot nieuws dat er nog geen link is, maar waarvan jij de scoop hebt)
3. geef de argumentatie weer: wat is het nieuwsfeit, wie zijn erbij betrokken, waar gaat het precies over en hoe zit het met de antwoorden op de vragen: wie, wat, waar, hoeveel en waarom? (wat je ervan vindt, mag je ook zeggen maar pas in laatste instantie, blijf vooral bij de feiten)
Hulp
Vragen of hulp nodig? Laat het weten in de commentaren.
Nieuwsbrieven
Iedere avond gaat onze nieuwsbrief uit met het nieuws dat hier wordt gemaakt. Van het 'beste bericht van de dag' maken we een apart nieuwsbericht. We hopen op een zo compleet mogelijke dekking.
De mooiste en meest newsy bijdragen krijgen bovendien een plek in de WEEKEND die Foodlog op zaterdag aan zijn nieuwsbrieflezers verstuurt; uiteraard doen we dat met vermelding van de auteurs.
Maken van een link
Om een link in je tekst rood en doorklikbaar te maken doe je het volgende:
- Stel dat je wilt verwijzen naar http://www.foodlog.nl/dit-is-een-voorbeeld
- Typ [ u r l = (dus blokhaak, de drie letters url, en het is-gelijk teken, maar dan zonder spaties)
- Na het = teken typ of plak je de gewenste link, en meteen daarachter sluit je af met een blokhaak: ]
- Tik dan de tekst waar de lezers op kunnen klikken, in dit geval 'voorbeeld'
- Activeer de link door af te sluiten met [ / u r l ] (dus: blokhaak, slash, de drie letters url, afsluitende blokhaak, ook weer zonder spaties).
Je link ziet er dan getypt zo uit: [ url = http://www.foodlog.nl/dit-is-een-voorbeeld ] voorbeeld [ / url ] (zonder spaties). In de reactie zie je alleen 'voorbeeld' terug, in het rood en dus klikbaar.
En zie, zo staat je ineens in de krant.
Fotocredits: 'The Finished Product comes off the Press', Vin Crosbie
Dit artikel afdrukken
1. Geef het een titel mee IN HOOFDLETTERS
2. neem in het bericht een link (zie hieronder) op naar het bronartikel (of breng zulk hot nieuws dat er nog geen link is, maar waarvan jij de scoop hebt)
3. geef de argumentatie weer: wat is het nieuwsfeit, wie zijn erbij betrokken, waar gaat het precies over en hoe zit het met de antwoorden op de vragen: wie, wat, waar, hoeveel en waarom? (wat je ervan vindt, mag je ook zeggen maar pas in laatste instantie, blijf vooral bij de feiten)
Hulp
Vragen of hulp nodig? Laat het weten in de commentaren.
Nieuwsbrieven
Iedere avond gaat onze nieuwsbrief uit met het nieuws dat hier wordt gemaakt. Van het 'beste bericht van de dag' maken we een apart nieuwsbericht. We hopen op een zo compleet mogelijke dekking.
De mooiste en meest newsy bijdragen krijgen bovendien een plek in de WEEKEND die Foodlog op zaterdag aan zijn nieuwsbrieflezers verstuurt; uiteraard doen we dat met vermelding van de auteurs.
Maken van een link
Om een link in je tekst rood en doorklikbaar te maken doe je het volgende:
- Stel dat je wilt verwijzen naar http://www.foodlog.nl/dit-is-een-voorbeeld
- Typ [ u r l = (dus blokhaak, de drie letters url, en het is-gelijk teken, maar dan zonder spaties)
- Na het = teken typ of plak je de gewenste link, en meteen daarachter sluit je af met een blokhaak: ]
- Tik dan de tekst waar de lezers op kunnen klikken, in dit geval 'voorbeeld'
- Activeer de link door af te sluiten met [ / u r l ] (dus: blokhaak, slash, de drie letters url, afsluitende blokhaak, ook weer zonder spaties).
Je link ziet er dan getypt zo uit: [ url = http://www.foodlog.nl/dit-is-een-voorbeeld ] voorbeeld [ / url ] (zonder spaties). In de reactie zie je alleen 'voorbeeld' terug, in het rood en dus klikbaar.
En zie, zo staat je ineens in de krant.
Fotocredits: 'The Finished Product comes off the Press', Vin Crosbie
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dick, naar mijn mening worden er in het BBC stuk onjuiste conclusies getrokken uit dit interessante onderzoek.
Het onderzoek geeft inzicht in wat er gebeurt als mensen:
1. 800 kcal minder eten door vet of koolhydraten te verminderen.
2. In de lowcarb-arm resulterend in ca. 550kcal koolhydraat-inname.
3. Gedurende 5 dagen.
4. Opgesloten in een relatief kleine ruimte.
Het onderzoek laat NIET zien:
- wat er in alledaagse omstandigheden gebeurt.
- wat er gebeurt als je de koolhydraten verlaagt tot het niveau dat lowcarb proponenten hanteren (wat veel lager is dan hier is gebruikt).
De lowcarb theorie hangt o.a. op de stellingen dat: vet een andere invloed op het hongergevoel heeft, en dat er hormonale en metabole verandering optreden als je bijna helemaal geen carbs eet. Dat is beiden helemaal niet onderzocht en daarom kan er dus ook niet geconcludeerd worden dat dit onderzoek het lowcarb verhaal debunkt.
Sterker nog, ik dat je kan stellen dat er met deze data m.i. helemaal géén conclusie getrokken kunnen worden over de effectiviteit van een lowcarb voedingspatroon op afvallen. Het leert wel iets over het menselijke metabolisme in de geteste omstandigheden en laat daarbij duidelijk verschillen zien. Dat is nieuw en vormt een mooie aanwijzing om verder te onderzoeken.
Dennis #3, hoe vind jij de BBC-weergave van hetzelfde bericht?
AANHOUDENDE DROOGTE ZORGT VOOR GROTE VOEDSELTEKORTEN GUATEMALA
Aanhoudende droogte leidt in Guatemala tot grote voedseltekorten. Door het gebrek aan regen en een tegenvallende oogst, hebben volgens het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties bijna een miljoen mensen in het land niet genoeg te eten. Zo schrijft persbureau Reuters.
Volgens de Verenigde Naties (VN) hebben zo’n 170.000 gezinnen in Guatemala nu al geen voedsel meer. De droogte houdt waarschijnlijk tot maart volgend jaar aan.
Het is het derde jaar op rij dat het heel droog is in Guatemala.
Bron: NRC en Reuters
NEDERLAND GOED VOOR 1/3 CHINESE IMPORT BABYVOEDING
Dat melden bronnen uit Nieuw-Zeeland op basis van een intern Chinees rapport. Nederland leverde ruim 25.000 ton van de kleine 75.000 ton melkpoeder voor babyvoeding die China in het eerste halfjaar van 2015 importeerde. China beschikt over een totale poedervoorraad die 400.000 ton beloopt. Die voorraad is dusdanig groot, dat het land zijn importen tot een eind in 2016 op een laag peil zal houden. De melkprijs in de wereld blijft daarom nog een tijdje laag. Dat meldt Boerderij.
LEIDT VET-RESTRICTIE DAN TOCH TOT MEER VETVERBRANDING DAN KOOLHYDRAAT-RESTRICTIE?
Kevin Hall van NIH wou het weten, want een computermodel waar hij 12 jaar aan gewerkt heeft en waar talloze onderzoeken als input ingegaan waren, voorspelde het. Daarom liet hij 19 obese vrijwilligers twee periodes van een week verblijven in een metabolische kamer en gaf ze twee verschillende dieeten. Bij de één werd 30% minder calorieën ingenomen door restrictie van koolhydraten, bij de ander door restrictie van vet. Al het eten en wat er verbrand werd, werd zeer nauwkeurig gemeten en wat bleek? Er werd netto meer lichaamsvet verbrand tijdens het dieet met vetrestrictie (89+/-6g/dag) dan met koolhydraatrestrictie (53+/-6g/dag).
Hall benadrukt dat dit geen goede indruk geeft van een real-life situatie, omdat het bijv. niets zegt over de invloed van vet of koolhydraten op de eetlust. Het doel van de studie was dan ook om meer te leren begrijpen van het menselijke metabolisme. Daarnaast laat zijn model, die deze uitkomst goed voorspelde, zien dat het op langere termijn niet uitmaakt of je koolhydraten- of vetrestrictie toepast.
Het onderzoek dat in Cell Metabolism is verschenen is volgens het persbericht de meest nauwkeurige meeting bij mensen tot nu toe. Desondanks blijven er nog tal van onbeantwoorde vragen, zoals hoe dit in alledaagse situaties werkt, en of het soort eten nog verschil maakt (bijv. sterk bewerkt vs. vrijwel onbewerkt). De onenigheid tussen verschillende opvattingen zal dus nog wel even voortduren.