Arme mensen blijken op 70-jarige leeftijd gemiddeld 8 tanden en kiezen minder in hun mond te hebben dan rijke mensen. Dat komt uit een onderzoek naar de tandgezondheid van meer dan 6000 Britten. Het onderzoek is verschenen in the Journal of Dental Research.

Een gezond volwassen gebit telt 32 tanden en kiezen.

Verschillen groter dan gedacht
Niet alleen bleken de deelnemers uit de laagste sociaaleconomische klassen minder eigen tanden te hebben, ook hadden ze meer last van tandbederf en ontstoken tandvlees. De onderzoekers stelden vast dat de slechtste gebitten voorkwamen bij mensen met een lager inkomen, een lagere beroepsklasse, grotere armoede en lagere opleiding.
Hun gebit vertoonde meer tandbederf, tandvleesontstekingen, gaten in het gebit en - op 70-jarige leeftijd - minder tanden in het algemeen dan de gebitten van de rijkste deelnemers aan het onderzoek.

"Het is waarschijnlijk geen verrassing dat de tandgezondheid bij armere mensen slechter is dan bij rijke. Wel verrassend is de omvang van de verschillen." Dat zegt professor Jimmy Steele, verbonden aan de tandartsopleiding van Newcastle University, op BBC News England. "Het is moeilijk om op basis van onze gegevens vast te stellen welke specifieke factoren bijdragen aan alle verschillen die we waargenomen hebben. Maar het is waarschijnlijk een mix van oorzaken. Het draait niet alleen om, bijvoorbeeld, de beschikbaarheid van behandelingen." Als mogelijke oorzaken zou je kunnen denken aan voeding en leefstijlgewoonten als roken.

Het onderzoek biedt ook een opsteker: de aanstormende generatie van ouderen lijkt een beter gebit te hebben dan de huidige. Of dat door hun leefstijl, voedingspatroon, poetsgewoonten, tandpasta's of tandenborstels komt, is nog onduidelijk.

Fotocredits: Kathy McGraw
Dit artikel afdrukken