Van de week ontstond hier wat debat-mot tussen Josien Kapma en Hendrik J. Kaput. Moet je hopen of vrezen, was de vraag naar aanleiding van de psychologiserende opdeling van de mensheid in schaduwdenkers (zwartkijkers) en lichtzoekers (optimisten) door Louise Fresco, die gelooft in de technische fix van de wereld. Voor Hendrik plaatst ze zich daarmee veel te gemakkelijk buiten de realiteit.

Dit is een plaatje van een gekapte boom uit het Speuldersbos. Josien Kapma had het over ‘self-denying prophecies’. Dat zijn denkbeelden van mensen die weten dat er moet veranderen en die kiezen tegen de gemakkelijkste weg in.

Voor Hendrik is deze boom een typisch voorbeeld van ‘self-denying prophecies’. Hij schreef me: 'hoewel zelfs sommige kwaliteitskranten zure regen een hype noemen, is die doorsnede het bewijs dat de situatie ernstig was, maar dat als we willen iets er ook een oplossing gloort. Misschien kun je het plaatje op foodlog zetten. Dan hoeft Josien niet zo depri te worden van mijn ontboezemingen. Ik gebruik het plaatje succesvol op feesten en partijtjes waar lieden rondwaren die zure regen gelijkstellen met het klimaatprobleem.De foto bewijst twee dingen: het was ernstig (kan nu niet meer ontkend worden) en we kunnen er iets aan doen. Yes, we can! En het heeft wel echte consequenties."

Hendrik: leg je de lezers nog wel even heel precies uit hoe ze die bomenringen moeten lezen?




image

image

image
Dit artikel afdrukken