Begin dit jaar was een buikje opeens een garantie voor een langer leven, ook al was het niet noodzakelijk ook gezonder.

Prof. Petra Peeters van het UMC ontdekte echter dat het niet waar is. Haar onderzoek zou aantonen dat je van een buikje, zelfs van het meest geringe, eerder doodgaat.

Ik ben 45. Had nooit een buikje. Nou ja, een heel klein beetje. Wat moet ik nou? Met de kredietcrisis mee de buikriem aanhalen of het maar gewoon laten gebeuren. Ik ben immers een matige eter.

Dat zou m'n normale verzuchting zijn. Maar laten we even goed lezen wat Peeters te vertellen heeft. Let op het einde van haar verhaal:

Volgens haar is het overlijdensrisico al groter als mensen nog ‘nauwelijks een buikje’ hebben. Zo hebben mannen met een taille tussen de 86 en 91 centimeter 19 procent meer kans om te overlijden dan mannen met een dunnere taille.

De gemeten mannen hadden allemaal een licht tot normaal gewicht; hun body mass index (BMI) lag onder de 25. Bij tailles tussen de 91 en 96 centimeter lag de sterftekans 46 procent hoger. Als de taille tussen de 96 en 102 centimeter lag, steeg die kans naar 64 procent.

Voor vrouwen gelden vergelijkbare getallen. Slanke of normale vrouwen met een taille tussen de 70 en 75 centimeter hebben 17 procent meer kans om te overlijden dan seksegenoten met een slanker middel. Als die taille tussen de 75 en 81 centimeter ligt, stijgt dat naar 27 procent. Bij een taille tussen de 81 en 89 centimeter, is die kans zelfs 70 procent hoger. Alle onderzochte vrouwen hadden een ‘gezonde’ BMI onder de 23.De hogere overlijdenskans heeft te maken met buikvet, zegt hoogleraar Peeters. ‘In het buikvet zitten schadelijke stoffen die in grote hoeveelheden in de lever terecht komen. Daardoor worden allerlei processen in het lichaam verstoord.’ De onderzochte personen stierven aan kanker, hart- en vaatziekten en longaandoeningen, maar ook aan andere ziekten.


Vraag aan de journalist die mevrouw Peeters versloeg: kwam magere Hein nou altijd al door dat buikje of is zijn feestje een gevolg van de vervuiling waaraan mensen worden blootgesteld en die mensen met een vetopslag nou eenmaal kwestbaarder maakt?
Nou moet ik het zelf gaan nalezen. Heeft iemand het al gedaan? Volgens BNR is er geen verklaring. Het zit 'm in de buik en het vet daar. Dus het kan ook zomaar zitten in vreemde schadelijke stoffen. En niet in die vette buik zelf, ook al ga je er even goed dood van.

Een straaltje zonneschijn: toch gek dat je dat begin van dit jaar nog niet ging :-)



Dit artikel afdrukken