Prof. Petra Peeters van het UMC ontdekte echter dat het niet waar is. Haar onderzoek zou aantonen dat je van een buikje, zelfs van het meest geringe, eerder doodgaat.
Ik ben 45. Had nooit een buikje. Nou ja, een heel klein beetje. Wat moet ik nou? Met de kredietcrisis mee de buikriem aanhalen of het maar gewoon laten gebeuren. Ik ben immers een matige eter.
Dat zou m'n normale verzuchting zijn. Maar laten we even goed lezen wat Peeters te vertellen heeft. Let op het einde van haar verhaal:
Volgens haar is het overlijdensrisico al groter als mensen nog ‘nauwelijks een buikje’ hebben. Zo hebben mannen met een taille tussen de 86 en 91 centimeter 19 procent meer kans om te overlijden dan mannen met een dunnere taille.
De gemeten mannen hadden allemaal een licht tot normaal gewicht; hun body mass index (BMI) lag onder de 25. Bij tailles tussen de 91 en 96 centimeter lag de sterftekans 46 procent hoger. Als de taille tussen de 96 en 102 centimeter lag, steeg die kans naar 64 procent.
Voor vrouwen gelden vergelijkbare getallen. Slanke of normale vrouwen met een taille tussen de 70 en 75 centimeter hebben 17 procent meer kans om te overlijden dan seksegenoten met een slanker middel. Als die taille tussen de 75 en 81 centimeter ligt, stijgt dat naar 27 procent. Bij een taille tussen de 81 en 89 centimeter, is die kans zelfs 70 procent hoger. Alle onderzochte vrouwen hadden een ‘gezonde’ BMI onder de 23.
Vraag aan de journalist die mevrouw Peeters versloeg: kwam magere Hein nou altijd al door dat buikje of is zijn feestje een gevolg van de vervuiling waaraan mensen worden blootgesteld en die mensen met een vetopslag nou eenmaal kwestbaarder maakt?
Nou moet ik het zelf gaan nalezen. Heeft iemand het al gedaan? Volgens BNR is er geen verklaring. Het zit 'm in de buik en het vet daar. Dus het kan ook zomaar zitten in vreemde schadelijke stoffen. En niet in die vette buik zelf, ook al ga je er even goed dood van.
Een straaltje zonneschijn: toch gek dat je dat begin van dit jaar nog niet ging :-)
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ook al blijft Pauline stil en begrijp ik ook niet helemaal wat ze nou bedoelt, er zit een interessant aanknopingspunt in het feit dat niet vet maar vet als opslagmedium een boosdoener kan wezen.
Bij vis vinden we het normaal om te zeggen dat oudere vette roofvissen de meeste vervuilde dieren zijn: in vet slaan ze hun vervuilde historie op. Gebruiken ze het niet, dan blijft het zitten. Gebruiken ze het wel, dan blijft het misschien ook wel zitten, zoals de drab in je diesel als je niet op tijd bijtankt of je filter vervangt. Waarom zou dat bij mensen anders zijn?
Helaas kunnen we niet af en toe naar de garage voor een grote beurt.
Ailko,de mooie foto van de moestuin en dan dat potje.
Volgende keer maar het potje nemen;-)?.
Vanochtend parelhoen gekookt,met kruiden,zout en peper.Daarnet het vlees uitgepulkt.Nu staan de knolselderij,wortel,prei en sjalotten op.Straks pureren.Op smaak brengen met zout,peper en verse peterselie.Dan het vlees erdoor.Er kan een deel de diepvries in.Handig om een ,eigengemaakt potje,eerdaags te kunnen pakken.
De opmerking van pauline heeft betrekking op de verkoop van haar eigen producten ;-) kijk maar op deze link pauline
Pauline's betoog gaat in essentie, over hoe je de rotzooi in je zwemband (buik) kan opruimen.
Dat is toch duidelijk?
Pauline... ??????