Het is vandaag Dag van de Wind en hier zijn nog geen flauwe grappen gemaakt over wind. Nochtans, wind en voeding, dat hoort toch bij elkaar?
Een klein oud vrouwtje gaat naar de dokter en zegt: "Dokter, ik heb een probleem met "scheetjes laten", het stoort mij eigenlijk niet, want mijn winden zijn altijd stil en ze ruiken niet. Eigenlijk heb ik sinds ik hier binnen gekomen ben al minstens 20 winden gelaten. Je hebt er niets van gemerkt want ze ruiken niet en zijn altijd stil."
De dokter zegt: "Ik begrijp het, neem deze pillen en kom volgende week nog maar eens terug."
De week erna komt het vrouwtje terug bij de dokter.
"Dokter," zegt ze: "Ik weet niet wat U mij gegeven heeft, maar mijn winden zijn nog steeds geluidloos, maar ze stinken verschikkelijk !!"
De dokter zegt: "Goed zo, nu uw sinussen weer open zijn, zullen we eens kijken wat we aan uw gehoor kunnen doen."
Genoeg gelachen, nu zelf aan de kook!
Recept Pierre Wind : Llinke Soep: RettichCranberrytoetjessoep
Boerenvoedsel, dat is het lekkerste dat er is : "Wie gezond wil eten, moet bij bonen te rade gaan. In de Latijnse wereld werd de boon gezien als een krachtig lustopwekkend middel, weliswaar met één nadeel: bonen zijn luidruchtig." uit Recepten uit grootmoeders tijd
Sport : "Hoewel het geen grapje is blijf het alles behalve leuk om tijdens een training per ongeluk een windje te laten. Als na het vermijden van zowel melk als bonen de winderigheid zich blijft openbaren, dan kan je best ook zetmelen en suikers vermijden of overgaan tot een specifiek dieet." uit Wind op de mat
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Coeliakie oftewel glutenintolerantie is afgeleid van het Griekste woord voor hemel/lucht. Gas in de buik dus, voor mensen die iet tegen gluten kunnen. Bier mogen we dus niet drinken als Coeliaken. Van uien geen last.
Meeste darmgassen worden bij mijn weten veroorzaakt door het eten van onverteerbare polysacchariden. Deze zitten bv in uien en bier! Bacterien kunnen deze wel als voedsel gebruiken en produceren daarbij gas.
OkOk, alles heeft ook weer een nuance ;-)
Dat ben ik niet met je eens Dick. Teveel (stink) winden laten is altijd een verteringsprobleem. De stank is meestal een eiwitprobleem, en de winderigheid zelf zit vaak in de granen of is inderdaad een (vaak onnodig) gistingsproces. Het aantal mensen dat bepaalde eiwitten eet die ze eigenlijk niet of niet goed kunnen verteren is zeer talrijk. Maar we zijn eraan gewend geraakt en daarom denken we dat het zo hoort. Als je eenmaal je "verteringsprobleem" hebt ontdekt en je past je dieet aan dan weet je niet wat je overkomt. Ik heb het zelf ervaren, het is heerlijk om nooit meer winden te hoeven laten of (nog erger) op te moeten houden.
Mooi! Zoals de kwaliteit van de mest hoort bij de groei van planten, hoort de wind bij de fermentatie daarvan in onze ingewanden.