Jani Leinonen is een Finse kunstenaar. Hij heeft geen hekel aan McDonalds, maar haalde een stuntje uit om aandacht te vragen voor onderwerpen die rond eten nou eenmaal een rol spelen. Hij stal een Ronald McDonald uit een restaurant, maakte een vol 'Food Liberation Army'-drama opgeklopte youtube-video (zie hieronder) en stelde een ultimatum. McDonald's moest antwoord geven op 10 bepaald niet revolutionaire vragen, o.m. over dierwelzijn, uitbuiting van mensen en antibiotica. Als het bedrijf dat niet deed zou hij Ronald zaterdag jl. onthoofden. McDonalds antwoordde niet. Ronald's gipsen kop ging eraf en Jani werd gearresteerd door de politie. Hij is nog steeds niet in staat van beschuldiging gesteld.

Jani is er beduusd van, want hij bedoelde het eigenlijk alleen maar goed. Het was een kunstproject om mensen aan het denken te krijgen. In Finland word je daar dus voor gearresteerd. Niet de video, maar de arrestatie schokt me.

In België maakt het team van Basta een TV-item van zijn grote winter-BBQ. Het is weliswaar geen hoge, maar toch op z'n minst entertainende kunst. De kijkers mochten kiezen welke kalfje ze zouden eten, Kalfje Willy of kalfje Barabas. De TV-beelden zijn hier te zien, maar ik verklap alvast dat het Willy werd.Toen de deelnemers aan de BBQ ervan hoorden sprongen hen de tranen in de ogen. Tot na een dubbelspel met de emoties van het publiek duidelijk werd dat ze tóch bij de neus waren genomen. Willy bleek nog wel te leven. Iedereen weer blij. Maar wat aten de gasten dan wel? Vlees natuurlijk. Van wie dan? Van een anoniem dier natuurlijk. Nee, nog mooier. Vlees dat aan de bomen en struiken groeit. Iedereen weer blij.
In België is het geen enkel probleem als je het publiek van je eerste TV-zender - met publiek geld - voor huichelaars uitmaakt. Het was heel knappe TV, wat mij betreft.

Europa denkt kennelijk heel verschillend over de vragen die het publiek zich zou moeten stellen.








Dit artikel afdrukken