Vanmorgen ging ik even naar de dichtsbijzijnde super; toevallig een AH. Om er op zoek te gaan naar meer gehakt vlees verwerkt in worst. Ik vond er palingworst en grillworst. Alletwee gemaakt van gehakte - gemalen - vleesresten. Je eet ze, anders dan de fricadelle, koud en niet warm gebakken bij je boerenkool of zuurkool.
Toen kwam de verrassing. Palingworst kost € 0,96 per ons. Grillworst maar liefst € 1,25. Da's op een kilo zomaar € 2,90 meer. Waarom?
Wie weet wat moderne fricadelle-makers uithalen om het te rechtvaardigen? Tis allemaal ongeveer hetzelfde vlees, waarvoor de varkensboer even weinig kreeg - nl. nog minder dan het prijsverschil tussen die twee worsten.
De declaraties aan de achterkant. Eerst de palingworst, daarna de grillworst:
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dan vergis ik me dus. Het antwoord is wel een beetje kort. Heel eventjes over de teflonband en de rest aromatisch opleuken is ook 'echt grillen'.
Maar ik zal verder niet zeuren. Gegrild op enigerlei manier is gegrild. Probeer deze grillworst 'ns tegen die van Frans Louman uit Amsterdam (Jordaan, Goudsbloemstraat). Dan proef je verschil tussen gegrild en gegrild.
Het is bewezen:
"Geachte heer Van der Land,
Wij hebben navraag gedaan binnen de organisatie en kunnen u het volgende
mededelen:
De AH Grillworst wordt echt gegrild.
Met vriendelijke groet,
Albert Heijn Klantenservice"
Cobus, hoe weet je dat zo zeker?
de grillworst van AH wordt wel degelijk gegrild. Hij wordt afgestopt in een darm, gepasteuriseerd en dan teruggekoeld. Vervolgens wordt de darm verwijderd en wordt het product gegrild in een hete lucht gril. Hierdoor ontstaat ook het prijsverschil.
palingworst werd vroeger in de lengte gesneden.