Foodlog.nl-lezers weten het vast beter dan de Telegraaf-reageerders. 'Gewone' consumenten zien de schandalen waar ze niet zitten. Waar het over moet gaan - hoe normen tot stand komen en 'wat noemen we gezond?', bijvoorbeeld - zien ze niet of nauwelijks. Dat E-nrs het probleem niet zijn, maar het feit dat we nauwelijks meer kunnen kiezen of het ook anders kan zien ze niet.
Later in de week zal ik u laten zien waarom ik dat vraag.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Mijn directe behoefte aan mayo is meestal maar een eetlepel hier of daar, Guillaume. Geen zin om steeds de helft weg te moeten gooien. Mijn sojasaus, sambal, tomatenpuree of mosterd maak ik ook niet zelf. Ik doe niet zo moeilijk. Zolang het maar lekker is en er niet al te rare dingen in zitten. Of in ontbreken.
Guillaume, je hebt gelijk, wil je het in de hand hebben, wat je eet, dan zul je tijd moeten besteden. Gesneden appeltjes die je bij de benzinepomp kunt kopen, in plastic, blijken uit onderzoek bij RIVM micro-organismen te bevatten die alleen in Ghana voorkomen. Ergo; de appels zijn naar Afrika gevlogen om daar gesneden te worden, en weer terug gevlogen. En zo bespaart de automobilist tijd. Is dat zo? Ik eet een gewoon appeltje achter het stuur net zo snel als die voorgesneden in plastic verpakte partjes. Wat heeft dit te maken met jouw betoog? Dit: de voedselindustrie gaat ver om ons werk uit handen te nemen. Om ons tijd te laten besparen. Want dat hebben we niet meer (over om fatsoenlijk eten te bereiden). Wel eens pannekoeken gekocht, kant en klaar, verpakt in plastic (smaken niet eens echt smerig), en uitgerekend hoeveel die meer kosten dan pannekoekenmeel? Scheelt een factor 10 ! Qua tijd scheelt het waarschijnlijk ook een factor 10. En kwa vette lucht in huis, scheelt het ook. Maar goed, Guillame, jij bakt gewoon pannekoeken met meel, en waarschijnlijk ook met krenten geweekt in eigen gestookte rum. Ook erg lekker. Kennelijk zijn er heel wat mensen die de voorgebakken pannekoeken eten, anders lagen ze niet in de schappen. Nee, dat is niet waar. De in plastic verpakte pannekoeken worden door de supermarkt vooral weggegooid, omdat de supermarkt, reken maar uit, slechts 3 van de 10 pakken hoeft te verkopen om toch nog winst te maken. Kennelijk levert het geld op, om agrarische grondstoffen niet van grond tot mond te laten gaan, maar van grond tot afgrond (lees vuilnisbak).
"Voor je dagelijkse prakje gebruik je geen pakje en zakje", zegt Akke om 10.09hrs.
"Ik ben toch blij dat ik niet elke keer mijn mayonaise zelf moet maken maar gewoon een potje in de ijskast heb staan", zegt Robin om 11.25hrs.
Beiden maken één zaak duidelijk. Buiten de gereguleerde voedingsindustrie om, kun je blijkbaar toch 'natuurlijk' (biologisch ?) voedsel tot je nemen, op basis van twee noodzakelijke voorwaarden:
1. beschikbare ingrediënten
2. misschien wel de belangrijkste voorwaarde: TIJD
Geprepareerde voeding, zal niet minder van kwaliteit zijn, maar alle toevoegingen spelen indirect of direct in op de factor 'TIJD'.
Want kleur, aantrekkelijkheid, structuur, hygiëne, houdbaarheid en last but not least 'verwerkbare snelheid bij bereiding' (!!) dienen verzekerd te woorden door dat ruime scala van E-toevoegingen, omdat het moment waarop TIJD vrij gemaakt kan worden.
(“Ik ben toch blij maar gewoon een potje in de ijskast heb staan", zegt Robin….)
Als ik zelf mayonaise maak heb ik op de aanrecht GEEN potje met vitaminen, antioxidanten en kleurstoffen staan voor toevoeging, omdat ik namelijk voedsel bereid in functie van een directe behoefte.
De discussie zou dus niet alleen moeten gaan de toevoegingen, maar allereerst over de diepere oorzaak van WAAROM de toevoegingen'.
Tuurlijk... ik ben ouderwets. We trekken gemiddeld per dag zeker 1-1,5 uur uit voor de bereiding van de maaltijden. Vrijwel niemand is meer zo zot ?
Of moet ik zeggen:… heeft er de tijd voor (over)??
Ik vind het zo sneu, dat zoveel mensen met van die angsten rondlopen. Echt waar, dat is toch eigenlijk hartverscheurend? Bang voor een invasie van Mars, bang voor de russen euh pardon moslims, bang voor wat "ze" in ons eten stoppen.
Je zal maar bij de EG gewerkt hebben destijds. En aan de wieg gestaan van het creeëren van deze lijst met veilige additieven. Dacht je wat goeds te doen, staan E-nummers nu opeens voor veel mensen gelijk aan "eng, chemisch, gif".
Ik ben toch blij dat ik niet elke keer mijn mayonnaise zelf moet maken maar gewoon een potje in de ijskast heb staan.
Waarom zouden we opgescheept zitten met zoveel allergieën? Iemand een idee?