Op een gesloten eendenbedrijf in Meppen (Landeskreis Emsland) op circa 20 kilometer over de grens bij Emmen is vandaag het H5N8-vogelgriep virus vastgesteld. Dat meldt het Ministerie van Landbouw, Voeding en Consumentenbescherming van de Duitse deelstaat Nedersaksen. Gisteren kwam al naar buiten dat er sprake was van een H5-type griep.

Directe ruiming van 70.000 dieren
In de nabijheid van het bedrijf is een wilde eend positief is getest op H5N8. In een straal van 1 kilometer rond het eendenbedrijf bevinden zich 3 pluimveebedrijven met in totaal 70 dieren. Alle dieren worden direct geruimd.

Binnen een straal van 3 kilometer liggen 18 bedrijven met in totaal 170.000 dieren. Die zullen klinisch geïnspecteerd worden. In een straal van 10 kilometer bevinden zich 200 bedrijven die 4 miljoen dieren huisvesten.

Intensief handelscontact
Pluimveeweb meldt dat er de afgelopen weken 1410 handelstransporten geweest tussen Nederland en het Emsland. Er is dan ook sprake van intensief handelsverkeer (slachtkippen en eendagskuikens). Alle betrokkenen in de pluimveesector worden opgeroepen alert te blijven en hygiënemaatregelen punctueel uit te voeren.

Fotocredits: vrouwelijke wilde eend, PARS
Dit artikel afdrukken