Dit jaar liepen al bijna 1.000 Amerikanen een salmonella-infectie op door hun hobbykip. De kip als hip huisdier en lokale eierleverancier kan je dus ook flink ziek maken. De remedie is simpel: niet knuffelen en goed je handen wassen.
Vorige maand meldden de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) dat er nog nooit eerder zoveel Salmonella-infecties waren die rechtstreeks te relateren zijn aan hobbykippen als dit jaar. Bij 10 separate salmonella-uitbraken die zich over 48 staten uitstrekken zijn al 961 ziektegevallen gemeld, met 215 ziekenhuisopnames en 1 overlijdensgeval (op het totaal van gemiddeld 1.000.000 ziektegevallen en 380 overlijdensgevallen per jaar).
Volgens het CDC heeft die toename van salmonellabesmettingen te maken met de groeiende populariteit van kippen als huisdieren. "Is kip de nieuwe hond?", vraagt The Guardian zich af. Dat blijkt in de praktijk nog wel mee te vallen: tegenover de 8,5 miljoen Britse honden vallen de 500.000 huiskippen in het niet. Maar dat neemt niet weg dat het barst van de verhalen over hoe gezellig die kippen wel niet zijn. Kippen zijn sociale dieren en hebben allemaal hun eigen karaktertrekken. Ze passen zich aan aan het gezin. Je kunt ze kunstjes leren. "Het zijn verbazingwekkende huisdieren," zegt Bob Smith in de New York Times. "Ze reageren waarschijnlijk meer op mij dan mijn katten."
In de VS is de groeiende populariteit van hobbykippen zichtbaar in de verkoop van kuikens. Verkocht hobbykippenbedrijf My Pet Chicken 10 jaar geleden nog 5.000 kuikens in het voorjaar, nu gaat het het hele jaar door, loopt het in de honderdduizendtallen en zijn er soms zelfs wachtlijsten, schrijft de New York Times. Mensen willen een paar kippen in de achtertuin voor de verse eitjes, blijkt. De trend van lokaal eten en weten waar je eten vandaan komt, vindt zijn neerslag in het houden van je eigen kippen. En dan blijken die kippen dus ook nog eens verrassend gezellig. "Ze knuffelen hun kippen, geven ze kusjes, kleden ze aan en laten ze in huis", vertelt 'kippenfluisteraar' Andy Schneider .
En dát zou nou eigenlijk net niet moeten. Want de risico's op salmonella zijn reëel. Veel kippen dragen salmonella bij zich, zonder dat ze ziek zijn. Via de mest, maar ook via veren, huid en eieren kunnen de bacteriën op mensenhanden terecht komen. Dus vestigt het CDC nog maar eens de aandacht op de regels voor een gezonde omgang met kippen: handen wassen, goede hygiëne rondom het kippenhok, aparte kleren en schoenen, geen kippen in huis - en al helemaal geen geknuffel of kusjes. Dan zijn ook die eigen eitjes uit de achtertuin niet gevaarlijk.
Dit artikel afdrukken
Volgens het CDC heeft die toename van salmonellabesmettingen te maken met de groeiende populariteit van kippen als huisdieren. "Is kip de nieuwe hond?", vraagt The Guardian zich af. Dat blijkt in de praktijk nog wel mee te vallen: tegenover de 8,5 miljoen Britse honden vallen de 500.000 huiskippen in het niet. Maar dat neemt niet weg dat het barst van de verhalen over hoe gezellig die kippen wel niet zijn. Kippen zijn sociale dieren en hebben allemaal hun eigen karaktertrekken. Ze passen zich aan aan het gezin. Je kunt ze kunstjes leren. "Het zijn verbazingwekkende huisdieren," zegt Bob Smith in de New York Times. "Ze reageren waarschijnlijk meer op mij dan mijn katten."
In de VS is de groeiende populariteit van hobbykippen zichtbaar in de verkoop van kuikens. Verkocht hobbykippenbedrijf My Pet Chicken 10 jaar geleden nog 5.000 kuikens in het voorjaar, nu gaat het het hele jaar door, loopt het in de honderdduizendtallen en zijn er soms zelfs wachtlijsten, schrijft de New York Times. Mensen willen een paar kippen in de achtertuin voor de verse eitjes, blijkt. De trend van lokaal eten en weten waar je eten vandaan komt, vindt zijn neerslag in het houden van je eigen kippen. En dan blijken die kippen dus ook nog eens verrassend gezellig. "Ze knuffelen hun kippen, geven ze kusjes, kleden ze aan en laten ze in huis", vertelt 'kippenfluisteraar' Andy Schneider .
En dát zou nou eigenlijk net niet moeten. Want de risico's op salmonella zijn reëel. Veel kippen dragen salmonella bij zich, zonder dat ze ziek zijn. Via de mest, maar ook via veren, huid en eieren kunnen de bacteriën op mensenhanden terecht komen. Dus vestigt het CDC nog maar eens de aandacht op de regels voor een gezonde omgang met kippen: handen wassen, goede hygiëne rondom het kippenhok, aparte kleren en schoenen, geen kippen in huis - en al helemaal geen geknuffel of kusjes. Dan zijn ook die eigen eitjes uit de achtertuin niet gevaarlijk.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De voorlichting van het CDC over het omgaan met dieren in settings met kinderen.
Kip of haan móet verwend en vertroeteld worden !
Daar mag je niet op besparen !
Hoe liefdevoller je ze verzorgt en hoe meer aandacht je ze geeft , hoe beter ze er uitzien ...
Tachtig procent minder infecties, dat is een enorme daling Gert #12 . Na een incident in een bejaardentehuis, halverwege jaren tachtig, heeft de angst voor salmonella er serieus ingehakt. Het werd gebruikelijk je kip, of visfilet zo grondig door te bakken dat je er schoenen mee verzolen kon. En een voor zover een ei ivm de cholesterol überhaupt al door de beugel kon, moest 'ie tenminste blauw gekookt zijn.
Maar ondertussen hebben de eierboeren het salmonellaprobleem redelijk onder controle, zo lijkt het. Iets wat je van al die hobbykippenhouders alleen maar mag hopen. Lang niet iedereen heeft de boel in de hand zoals Veronica. Hier in het dorp komen veel mensen hun droom van het landleven waarmaken en daar horen kippen bij. Iedereen heeft eieren te koop, en soms ontkom ik er niet aan. Maar die exemplaren gaan de pan in, zo verstandig ben ik dan weer wel. De eieren voor rauwe consumptie komen van een professioneel bedrijf.
Gert, die maagbeschermers is nou 1 van de dingen waar ik op doel dat 'de mens' tegenwoordig zichzelf maar op allerlei mogelijke manieren ziek maakt en daardoor nergens meer tegen kan, de kleinste bacterie is voor velen al teveel. 30 Jaar geleden hoorde je op tv alleen maar van bejaardenhuizen dat er een uitbraak was, omdat ze de mensen een broodje filet americain of tartaar of zelfs een toetje met rauwe ei hadden gegeven. Je hoorde nauwelijks iets van volwassenen tussen de 20 en 40 jaar dat ze iets dergelijks hadden, maar tegenwoordig...........
Een vergelijkbare trend als in de VS - meer Salmonella infecties via huisdieren - is ook in Nederland te zien. Hier zijn het niet de kippen, maar reptielen, vooral slangen.
Volgens de NEVO-tabellen behoudt een rauw ei inderdaad bepaalde voedingsstoffen beter dan een gekookt ei. Daarentegen bevatten gekookte eieren weer meer van andere voedingsstoffen. Zacht gekookt ei dan maar? :)
Salmonella infecties komen veel voor, maar zijn meestal niet ernstig. Wat dun op de mest. Je eigen eitje van je eigen kipjes kan best Salmonella's bevatten, maar daar wen je vanzelf aan. Beetje uitkijken aan wie je eitjes meegeeft.
Wie zijn kwetsbaar voor ernstige infecties: kinderen onder de 5 jaar, met name de kinderen die geen borstvoeding hebben gekregen. Ook mensen boven de 65. En (andere) mensen met een verminderde immuniteit.
Wat tegenwoordig ook een factor is: de zgn "maagbeschermers". In mijn ogen nauwelijks ergens goed voor, maar ze worden massaal voorgeschreven. Met diverse negatieve gevolgen, waaronder een hoger risico op Salmonella besmetting.
CDC
In Nederland is het aantal lab bevestigde Salmonella infecties sterk gedaald. Van 8000 à 9000 per jaar in 1985 tot ca 1500 jaarlijks vanaf 2013 tot heden. 2012 was een uitschieter met de Fopzalm: meer dan 3000. Het werkelijk aantal infecties ligt naar schatting een factor 15 hoger, maar die worden nergens geregistreerd. De meeste mensen gaan niet naar de dokter als ze even diarree krijgen.
Infectieziekten Bulletin sept 2017