Een schrijnende 42,9% van de Sri Lankaanse kinderen onder de vijf jaar lijdt aan honger, blijkt uit een rapport van het ministerie van Gezondheid in Sri Lanka. Één op de vijf kinderen is vermagerd door ondervoeding. Doordat ze niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen, worden kinderen te dun voor hun lengte.

“Het is een alarmerende situatie”, zegt voedingsexpert Abner Daniel van Unicef Sri Lanka. Het gebrek aan voedingsstoffen heeft impact op de gezondheid van de kinderen nu en later.

De armoede in Sri Lanka werkt de hongersnood in de hand. Moeders gaan al snel na de bevalling weer aan het werk omdat ze geen inkomsten kunnen missen. Ze zijn dan niet meer in de gelegenheid om hun kind borstvoeding te geven die bomvol voedingsstoffen zit. Wat later in het leven van het jonge kind zijn voedzame voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten zoals eieren, vis en kip simpelweg te duur en moeilijk verkrijgbaar.

Financiële problemen
Het is een gevolg van het instorten van de economie en de politieke onrust die overal in Sri Lanka wordt gevoeld. Sri Lanka gaat sinds 2019 gebukt onder hoge schulden. In 2021 besloot de regering daarom om financiële redenen over te gaan op biologische landbouw: kunstmest was duur en het land had geen deviezen.

Klimaatverandering versterkt het mislukken van oogsten en de daardoor veroorzaakte volgende voedseltekorten. In de nasleep van de coronapandemie stegen de prijzen van grondstoffen en miste het land inkomsten vanuit de toeristenindustrie. Sri Lanka had al te weinig geld om levensmiddelen te importeren en heeft dat nu al helemaal niet meer.

Om toch eten op tafel te krijgen beknibbelen ouders op een voedzame maaltijd, eten ze minder en slaan ze maaltijden over
Volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP) verkeerde vorig jaar bijna 30% van de Sri Lankaanse populatie in voedselonzekerheid. Welzijnsprogramma’s van de overheid en initiatieven van goede doelenorganisaties zoals Unicef delen zo nu en dan waardebonnen en eten uit aan kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen en kinderen. Maar een aantal van die programma’s is door de crisis alweer opgeschort. De situatie is te kritiek om iedereen een voedzame maaltijd te bieden. Om toch eten op tafel te krijgen beknibbelen ouders op een voedzame maaltijd, eten ze minder en slaan ze maaltijden over.

Van ondergewicht naar overgewicht
Opvallend genoeg zijn de cijfers van ondervoeding vergelijkbaar met die van overgewicht. Zo’n 40% van de (jong)volwassenen op Sri Lanka lijdt aan overgewicht of obesitas. Dat probleem zit ‘m in de beperkte toegang tot voedzaam eten. Ze eten daarom overwegend zetmeel- en koolhydraatrijke maaltijden zoals rijst om hun maag te vullen.

In India daalde het percentage ondervoede kinderen tussen 2015 en 2021 van 36% naar 32%. Tegelijk steeg het percentage jonge kinderen met bloedarmoede van 59% naar maar liefst 67%
India
Aan de andere kant van de Straat Palk, de zeestraat tussen de Indiase staat Tamil Nadu en de eilandstaat Sri Lanka, staat India voor een soortgelijke uitdaging als Sri Lanka. Ook India moet gelijktijdig ondervoeding en overgewicht tegengaan.

In India daalde het percentage ondervoede kinderen tussen 2015 en 2021 van 36% naar 32%. Tegelijk steeg het percentage jonge kinderen met bloedarmoede van 59% naar maar liefst 67%. Dat is een gevolg van verborgen honger, een vorm van ondervoeding. Het Indiase voedingspatroon bevat voldoende calorieën, maar niet genoeg essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Drie procent kampt met overgewicht. Verborgen honger en overgewicht gaan samen in het grote land.

Arme gezinnen in India hebben geen geld voor een dure gezonde maaltijd volgens de voedingsrichtlijnen. Verleidingen voor goedkope en gemakkelijke, maar ongezonde voedingsproducten zijn dan onweerstaanbaar. Aantrekkelijke, maar agressieve marketing vanuit de levensmiddelenindustrie voor deze producten helpt averechts.

Driedubbele uitdaging
Goedkoop en ongezond eten wint het van duur en gezond in landen met lage en middeninkomens zoals Sri Lanka en India. Het overwinnen van de drievoudige uitdaging van honger, verborgen honger en overgewicht, vraagt om een collectieve aanpak. Onderzoeker Purnima Menon van het Internationaal Onderzoeksinstituut voor Voedselbeleid in India wil graag aandacht besteden aan de voedingskwaliteit van het vaak energierijke eten dat de overheid aanbiedt in welzijnsprogramma’s of op school. Zij onderstreept de noodzaak van een maatschappelijke heroriëntatie op gezonde, voedzame maaltijden. Experts pleiten voor effectieve regelgeving die het de levensmiddelenindustrie moeilijker maakt om nutriëntenarme voeding als hoofdmaal te verkopen.

Intussen werkt in het sterk verarmde Sri Lanka een nieuw kabinet aan het herstellen van de economie door te investeren in de havens van Sri Lanka.
Dit artikel afdrukken