Op basis van een analyse hun uitgaven, dachten 'we' altijd dat 'het volk' in Victoriaanse Engeland slecht at. In essentie constateerden Clayton en Rowbotham dat de 'arme luyden' een perfect (Mediterraans) dieet aten dat hen uitstekend beschermde tegen hart- en vaatziekten en mogelijk kanker. In beginsel werden ze ouder dan wij, ware het niet dat babysterfte door de nog gebrekkige medische zorg roet in het eten gooide. Heel boeiend is de constatering dat vers in de vorm van groenten en fruit - en de benodigde micronutrienten daaruit - alsmede de mineralen uit wat wij 'slachtafval' noemen uiterst heilzaam blijken en geen fluit kostten. 'Slecht' eten - te veel koolhydraten - kostte veel, maar kon nooit voldoen
Als je het doordenkt kom je tot aardige conclusies: meer spul uit eigen tuin - voor (vrijwel) niks - en minder 'processed' spul helpt! Precies als in de tijd van de Victorians.
Wij keken hier een tijdje geleden ook terug. Ik interviewde mijn eigen moeder over de eetgewoonten van mijn groot- en overgrootouders en zie opvallende overeenkomsten.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het grappige is dat de aardappel door de hogere klassen in de 18e eeuw als 'varkensvoer' werd bestempeld :-). Even om te onthouden: aardappels zijn tenminste voor de mens rauw niet gezond. Het is de enige groente die je echt moet koken. Hoe zit dat voor varkens? Nu we toch een beetje off topic gaan....
Graanvarkens? Graan (waaronder maïs, natuurlijk) is internationaal zwaar gesubsidieerd, vandaar allicht.
Idd, niet voor niks was 2008 het jaar van de pieper (heeft iemand daar iets van gemerkt?), vanwege zijn hoge rendementen, beperkte eisen en voedingswaarde. Waarom heeft uiteindelijk graan de boel toch overgenomen? Waarom is er een graanvarken en bijv. geen aardappelvarken?
Trekken we Nick's theorie door, dan zegt die: de aardappeleters markeren het tijdperk van de industrialisatie, dus ook die van de grootschalige landbouw. Die heeft o.m. tot effect dat bijv. een graanboer of komkommerteler zelf naar de super gaat om zijn groenten te kopen. Behalve, in het onderhavige geval, komkommers natuurlijk.
Zelfs bij iemand die 100 ha. graan doet, is het eigen tuintje verdwenen.
En lekker.De aardappels dus.Ik wil proberen vanmiddag na te zoeken in mijn kunstboeken of ik er iets over kan vinden.Het intrigeert mij wel.Wanneer mijn kleinzoon tenminste naar school wil.Die wil zo graag s,middags bij mij thuis blijven.[dat mag nog van school hoor]Dan zit ik waarschijnlijk in het ridderkasteel en in de spruiten;-)
Dick: Het is 1 van mijn lievelingstheorietjes dat de industriele revolutie mogelijk is gemaakt door de aardappel. Arbeiders hadden goedkoop voedsel nodig, en door de gigantische voedingsopbrengst van een hectare piepers, vergeleken met andere voedingsgewassen, kwam er areaal vrij voor industriele teelten zoals suikerbiet, vlas, koolzaad. De Zeeuwse mosselsector past ook in dit plaatje. In het oude Verenigd Koninkrijk zorgden de Zeeuwen voor werkmansvoedsel voor de Zuidelijke industriesteden (Gent, Aalst, Brussel, Charleroi).
Verder waren de mensen DOL op patatten. Er zijn hier nog veel landgenoten die zeggen niet gegeten te hebben als er geen aardappels bij waren.