Maar liefst 85% van de respondenten wist wat een eenheid alcohol inhoudt (1cl op 100cl = 1%). Heel logisch natuurlijk: het percentage op de fles geeft aan hoeveel alcohol er in een liter drank zit. Het is heel eenvoudige wiskunde, maar toch.
Op de vraag wat de dagelijks aanbevolen hoeveelheid is, gaven regelmatige wijndrinkers een teleurstellend antwoord. Slechts 12,5% bleek het antwoord te weten. Bedenk zelf, voor je verder leest, maar eens of je het weet.
Het antwoord is nooit meer dan 4 eenheden per dag, dat willen zeggen niet meer dan 4cl, oftewel 4% van een liter. Voor wijn vertalen we dat meestal in glazen, waarbij vrouwen (vanwege een andere waterhuishouding en leverfunctie dan mannen) iets minder wordt aanbevolen. Het meer genanceerde antwoord is dan ook:
- 3 tot 4 eenheden voor een volwassen man
- 2 tot 3 eenheden voor een volwassen vrouw
Een en ander komt neer op de onder de ‘weters’ bekende vuistregel:
- 2 tot drie glazen voor een volwassen man
- 1 tot 2 glazen voor een volwassen vrouw
Ik vraag me altijd af of die vertaling in glazen helpt. Dat bedoel ik niet als een grapje. Tot enkele jaren geleden waren grote glazen meestal duur en dus niet ‘gewoon’ in ieder wijndrinkend huishouden. Dat is de laatste jaren flink veranderd, nu bijv. Blokker en Ikea plezierig drinkende, zeer betaalbare grote glazen verkopen. Die glazen worden steeds meer maatgevend voor ons ‘glas'. Als je een beetje boven de helft schenkt, is je fles in ca. 4 glazen leeg. Dat was toch niet de bedoeling van de internationale experts die ooit de consumtptie-richtlijnen hebben opgesteld.
De Engelse richtlijn voor het publiek is in eerste instantie geformuleerd in eenheden en niet in glazen. In Nederland doen we dat bij voorkeur omgekeerd (zie bijv de brochure over wijn en gezondheid van het Wijninformatie Centrum.
Grappig is zelfs dat in een wetenschappelijk artikel de onduidelijke glazen-maat wordt gebruikt, terwijl je zou verwachten dat daar een preciezere maat zou worden gerapporteerd. In België is de uitleg wat wiskundiger.
een beetje preciezer dus:
In een .75 cl fles wijn van 12% zitten 9 eenheden alcohol. Het gaat immers om ¾ liter van 12%, zodat er 9cl alcohol in zit. Een man mag daarvan 3 tot 4 eenheden, een vrouw 2 à 3. Om het dus makkelijker te maken:
- een man mag ongeveer een derde fles (3 van 9 = 1/3)
- een vrouw een kleine kwart fles (2 van 9 = bijna 1/4)
En nu maar streepjes zetten op die flessen! En bijhouden wie welk deel heeft genomen natuurlijk.
Toch is het met een beeje goede wil best te schatten, want laten we voorkomen dat de wijnhandel straks een achteretiket met maatverdeling krijgt opgelegd.
Let weer wel op het alcohol-percentage. Hoe hoger, hoe minder je ervan kunt drinken. Een fles van 15% - die allang geen uitzondering meer is - betekent dat ik (als man) al weer 20% van mijn 1/3 fles moet laten staan. Dat wordt dus maar een kwart flesje!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
En wat als je er nou flink wat bij eet? Of tussendoor een glas water drinkt? Of als je wel een hele fles wijn leegdrinkt, maar daar 6 uur over doet? dat geeft toch andere reacties in het lichaam. Als ik in een half uur twee glazen drink wordt ik toch wel dronken, maar anders niet.
Juiste hoeveelheden schenken kent men ook in de Horeca niet. Ik bedoel niet te weinig, maar te snel. Zelfs in gerenommeerde zaken waar wij 1 fles wijn bestellen, om er de maaltijd mee te doen, komt men na een paar slokken zogenaamd 'dienstbaar' bijschenken. De kassa moet rinkelen, en ik verdenk veel horeca-eigenaren er van die snel-schenk instructie doelbewust aan hun bedienend personeel te geven. Het begint al met het glas te vol te schenken na het proeven. Onmiddelijk roep ik stop, en vraag dan een beetje sarcastisch of ik met de fles asjeblief mijn maaltijd mag doen... Dat snappen ze meteen.
Of het moet op horeca-opleiding als omzet-truc aangeleerd worden. Ailko ?
Zelfde vulgariteit om de fles meteen op de kop in de emmer te pleuren.
@Damai, gelijk heb je. We zeggen hier toch ook niet dat je niet mag drinken.Ik kijk wel uit! Het ging over de inhoud van de glazen. Mijn motto: Geniet .......maar nooit met mate!
Ach ach wat zielig. Elke dag drink ik al 45 jaar een flesje wijn en soms nog meer. Voel me er goed bij! Soms stop ik wel eens een paar weken kost me geen moeite maar mijn huisarts zet me hier toe aan. Ik vind mezelf echt geen alcoholist en vind mensen die 4 glazen per dag maximaal mogen drinken een stel Calvinisten. Ik weet best wat een alcoholist is heb zelf jaren een cafe gehad. Kom op bederf het plezier niet om te genieten van een paar goede wijntjes. Ik ben 83 en nog steeds gezond !!
@BJ, een gezonde gedachtengang. Die zes glazen is ook 'maar'een norm wat mede bepalend is voor je inkop per glas. Meer glazen uit een fles betekent gewoon een lagere inkoop per glas. Vijf glazen is daarom heel praktisch, dan heb je de garantie dat iedere gast waar voor zijn geld krijgt en dat er niet al te veel staartjes over blijven in de flessen. Het gaat tenslotte om een goede brutowinst vaststelling en de te maken winst op de verkochte producten.
Immers die staartjes brengen de winst, iets wat in vele bedrijven nog niet goed begrepen of waar nog niet naar gehandeld wordt.