Twee Schotse onderzoekers zijn voor de British Medical Journal de supermarkt ingegaan om te onderzoeken of consumenten op de hoogte zijn van de richtlijnen voor een gezond gebruik van alcohol en wijn. Sinds 4 jaar plakt een aantal leveranciers een achteretiket met die richtlijnen op de fles. Het resultaat is opvallend: mensen blijken heel goed te weten wat een eenheid alcohol is. Zou dat in Nederland ook zo zijn?

Maar liefst 85% van de respondenten wist wat een eenheid alcohol inhoudt (1cl op 100cl = 1%). Heel logisch natuurlijk: het percentage op de fles geeft aan hoeveel alcohol er in een liter drank zit. Het is heel eenvoudige wiskunde, maar toch.

Op de vraag wat de dagelijks aanbevolen hoeveelheid is, gaven regelmatige wijndrinkers een teleurstellend antwoord. Slechts 12,5% bleek het antwoord te weten. Bedenk zelf, voor je verder leest, maar eens of je het weet.

Het antwoord is nooit meer dan 4 eenheden per dag, dat willen zeggen niet meer dan 4cl, oftewel 4% van een liter. Voor wijn vertalen we dat meestal in glazen, waarbij vrouwen (vanwege een andere waterhuishouding en leverfunctie dan mannen) iets minder wordt aanbevolen. Het meer genanceerde antwoord is dan ook:
- 3 tot 4 eenheden voor een volwassen man
- 2 tot 3 eenheden voor een volwassen vrouw

Een en ander komt neer op de onder de ‘weters’ bekende vuistregel:
- 2 tot drie glazen voor een volwassen man
- 1 tot 2 glazen voor een volwassen vrouw

Ik vraag me altijd af of die vertaling in glazen helpt. Dat bedoel ik niet als een grapje. Tot enkele jaren geleden waren grote glazen meestal duur en dus niet ‘gewoon’ in ieder wijndrinkend huishouden. Dat is de laatste jaren flink veranderd, nu bijv. Blokker en Ikea plezierig drinkende, zeer betaalbare grote glazen verkopen. Die glazen worden steeds meer maatgevend voor ons ‘glas'. Als je een beetje boven de helft schenkt, is je fles in ca. 4 glazen leeg. Dat was toch niet de bedoeling van de internationale experts die ooit de consumtptie-richtlijnen hebben opgesteld.Daarom hier een poging om het weer wat eenvoudiger te maken.

De Engelse richtlijn voor het publiek is in eerste instantie geformuleerd in eenheden en niet in glazen. In Nederland doen we dat bij voorkeur omgekeerd (zie bijv de brochure over wijn en gezondheid van het Wijninformatie Centrum.
Grappig is zelfs dat in een wetenschappelijk artikel de onduidelijke glazen-maat wordt gebruikt, terwijl je zou verwachten dat daar een preciezere maat zou worden gerapporteerd. In België is de uitleg wat wiskundiger.

een beetje preciezer dus:
In een .75 cl fles wijn van 12% zitten 9 eenheden alcohol. Het gaat immers om ¾ liter van 12%, zodat er 9cl alcohol in zit. Een man mag daarvan 3 tot 4 eenheden, een vrouw 2 à 3. Om het dus makkelijker te maken:
- een man mag ongeveer een derde fles (3 van 9 = 1/3)
- een vrouw een kleine kwart fles (2 van 9 = bijna 1/4)

En nu maar streepjes zetten op die flessen! En bijhouden wie welk deel heeft genomen natuurlijk.

Toch is het met een beeje goede wil best te schatten, want laten we voorkomen dat de wijnhandel straks een achteretiket met maatverdeling krijgt opgelegd.

Let weer wel op het alcohol-percentage. Hoe hoger, hoe minder je ervan kunt drinken. Een fles van 15% - die allang geen uitzondering meer is - betekent dat ik (als man) al weer 20% van mijn 1/3 fles moet laten staan. Dat wordt dus maar een kwart flesje!
Dit artikel afdrukken