image Restaurantgidsen dragen bij aan beter eten. Als een restaurant positief wordt gewaardeerd krijgt het meer aanloop en kan het eventueel een hogere prijs vragen. Een vernietigende recensie kan daarentegen letterlijk vernietigend zijn. Dat gegeven is een sterke stimulans om elke dag weer op het hoogste niveau te koken. Er zou immers juist vandaag een under-coveragent van Michelin aan kunnen schuiven. Een offday kan fataal zijn. Tenzij je de inspecteur tijdig kunt herkennen.

Misset Horeca citeert een verhaal uit de Gelderlander waarin Theo van der Kroon van restaurant Vlees en Vis in Zevenaar (* Michelin) vertelt hoe gemakkelijk hij de keurmeesters eruit pikt:

˜Voor de Michelingids reserveerde een Belg. Hij kwam alleen en wilde verzekerd zijn van een plek. Die Belg zat onder het eten ook steeds te schrijven en als er personeel aan kwam, schoof hij zijn notitieboek onder de tafel' ˜Meestal komen ze met zijn tweeën. Ze duiken een kwartier de wijnkaart in en willen alles weten van de druivensoorten die voor de wijn zijn gebruikt'.

Vlees en Vis heeft vermeldingen in de Michelingids en in GaultMillau. In restaurantgids Lekker is het restaurant niet opgenomen. ˜Ze zijn hier van de Lekker nog nooit geweest. Dat weet ik bijna zeker want ik haal die keurmeesters er zo uit, aldus Van der Kroon.


Waar is al die doorzichtige geheimzinnigheid überhaupt voor nodig? Dat het bezoek niet is aangekondigd, garandeert al voldoende willekeurigheid. Of, als je dan toch geheim-agent wil spelen, doe het dan goed. Stuur dag 1 een paar opzichtige nep-agenten die onder de tafel schrijven en een dag later de echte door de Mossad getrainde bikkel met een olifantsgeheugen.
Dit artikel afdrukken