Niemand vraagt zich af hoe Campina dat kunstje flikt, want het is nogal wat. Campina stuurt een tankwagen langs bij de boer. In één zo'n tank gaat veel meer melk dan die ene boer heeft. Die vrachtwagen kan moeilijk steeds heen en weer rijden en gaat dus net zo lang bij boeren langs tot hij vol zit. Campina is niet gek en dat is maar goed ook. Niemand wil melk met verspilde melkkilometers.
Hoe haalt Campina dus de melk van die ene boer uit de tankwagen? Ik kreeg het maar niet bedacht, en daarom vroeg ik het Campina.
Bij gewone melk, ook de biologische, wordt de zgn. onder- van de romige bovenmelk gescheiden. Daarna wordt die weer samengesteld en gehomogeniseerd om een altijd gelijk vet- en eiwitpercentage te krijgen zonder zo'n drijvend laagje room. Dat zorgt ervoor dat je pak melk een mengsel kan wezen van Friese, Zeeuwse en Noord-Hollandse en Brabantse melk. Bij Boerenlandmelk deed Campina het altijd al anders. De melk werd niet gescheiden, maar alleen maar gehomogeniseerd. Mensen houden nou eenmaal niet meer van dat laagje room. Dat kopen ze liever apart als slagroom. Dat neemt niet weg dat Boerenlandmelk altijd al 'echte melk' was, met zijn eigen room, in plaats van af- en daarna weer bijgeroomde mixmelk. Omdat Campina onder meer zag hoe succesvol onder meer Willem & Drees met hun echte boeren zijn - ja dat vroeg ik ze, en ze bevestigden het - besloten ze ook uit de kast te komen. Ze besloten de niet-biologische melk die tot voor kort in de Boerenlandpakken ging te vervangen door de biologische die Campina verkocht onder het merk De Groene Koe in bedrijfskantines, een stel supers en natuurwinkels. Ze besloten hun biologische melk niet meer domweg biologisch te laten zijn, maar nu echt lekker te maken door hem niet eerst uit elkaar te halen en dan weer te mixen. En door die vetter te laten. Voor de liefhebbers is er dus eindelijk natuurlijke biologische melk met zijn eigen in plaats van machinaal geklutst vet.
Wie dat niet wil, kope gewoon biologische Puur & Eerlijk bij AH of die eveneens afgeroomde en verknutselde Groene Koe, want die blijft ook bestaan.
Maar nou weet je nog niet hoe Campina zijn titanenklus klaart. Hoe krijgen ze boer Piet apart uit de tankwagen, waar ook boer Hans, Henkjan, Teun en Erik inzitten? Hoe homogeniseren ze zijn melk - dat gaat tenslotte ook in flinke stromen anders gaat je melk goud kosten - en hoe krijgen ze die apart in het pak dat je koopt en waar je door een code in te tikken van mag weten welke boer erachter steekt?
Nee, ze hebben er niet allemaal kleine 'batches' van gemaakt. Dat lukt niet in de tankwagen. Dat lukt niet bij het eruithalen en dat lukt ook niet bij de verwerking van de melk in de melkfabriek.
Campina heeft het hele probleem opgelost door een slim zinnetje. In het pak, zo formuleerden ze het, zit 'onder meer' melk van de boer die je via de code vindt. Honderddertig boeren leveren Campina biologische melk. Dertig daarvan kun je met naam en toenaam op de site vinden. In ieder pak zit één van de dertig boeren. Zo kan ik het ook, zeg je? Ja, dat is zo. Maar ze vertelden het me echt heel eerlijk en zonder de minste aarzeling. Het klopt, al blijft het weer net te 'marketing'.
Denk eens mee. Hoe krijg je Boerenland nou helemaal kloppend, zonder de kosten en de kilometers over de kling te jagen?
Ik zal het maar verklappen: de melk die hier in huis komt van de super is altijd Boerenland Vol. Nou ja, dan is'ie voortaan maar biologisch. Bij AH is Boerenland maar 1 cent duurder dan de volle Puur&Eerlijk, maar wel een vol gram vet meer. Een koopje.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Harold,
Je kunt er iig vanuit gaan dat de melkfabriek wel melk mengt omdat ze echt geen aparte batches gaan maken per boer. Maar als er problemen zijn in een product is het volledig traceerbaar bij wie of waar het probleem is veroorzaakt.
Het lijkt mij persoonlijk leuk om te kunnen zien waar de melk is opgehaald maar ik denk dat het onzin is om extra energie tijd en productiecapaciteit te gaan verliezen om het mengen van melk te vermijden. Lijkt me geen duurzaam idee.
Een coöperatie heeft ook de mogelijkheid om in melk te handelen dus ook om melk in te kopen. Lijkt me niet meer dan logisch omdat het aanbod van de boeren niet altijd strookt met de vraag van de consument/fabriek. Hier zijn uiteraard wel afspraken over . Het belang van de eigen boeren gaat voor. Dit neemt niet weg dat dit volledig traceerbaar blijft.
Er worden melkmonsters op het erf van de boer genomen en tijdens het proces. Wat dat betreft zal je vertrouwen niet direct beschaamd worden wat kwaliteit van de melk betreft.
Als je alles wilt controleren moet je het zelf maken en ophalen...
Desalniettemin denk ik dat het traceren van alle auto-onderdelen of onderdelen van een televisie een karwei is waar ik niet aan wil beginnen en waarschijnlijk erg droevig van wordt. Droeviger dan van de ophaalroute van de melkauto.
Ook softwarecode vanuit slechte arbeidsomstandigheden in India lijkt me moeilijk traceerbaar als het niet open source is.
En waar servers energie hebben staan verstoken is ook een raadsel.
Maar er is natuurlijk een manier om je eten op een volledig transparante manier te kopen. Boeren wonen vaak niet zo ver weg als je denkt!
Groet
Boy
Dick, ik vertrouw anno 2010 niemand (lees bedrijf) meer, niet met eten, niet met electronica, niet met gezondheid. Daarom wil ik - als consument - alles kunnen weten. Niet altijd, maar wel als ik dat wil.
Met electronica (en auto's) lukt dat aardig, met sofware e.d. ook, met gezondheid en doktoren al iets minder, met eten nauwelijks.
Ik denk overigens dat die boer het mis heeft. Grote cooperaties voegen heel veel waarde toe, maar die waarde valt elders en niet bij de boer, die n.b. de belangrijkste toeleverancier is en de enige aandeelhouder. Zelfde verhaal in vlees, melk, groente.
Daarom nog een vraag: heeft een coop de mogelijkheid om - buiten de aangesloten boeren om - melk/groente/vlees te kopen?
Harold, een boer begrijpt jouw zorgen omdat hij vindt dat de grote cooperaties onvoldoende waarde aan zijn product toevoegt. Wat hij niet begrijpt is waarom jij melk met een identiteit of boereninvloed zou willen. Melk is melk, vindt de bulk van de cooperateurs.
@boy @dick Snap ik, je kunt - feitelijk moet - als boer al je melk kwijt bij de fabriek, maar daar zat niet de kern van mijn niet-snappen. Ik lees in deze draad:
- Bioboeren die niet weten van dit initiatief en dus kennelijk geen connectie hebben met de marketingstrategie van de zuivelaar.
- Uitsterfbeleid voor zelfzuivelen en ontheffingen terwijl mij niet helder is of dat nu een wens is van de (bio)boeren zelf of dat het ze overkomt.
- Melk als leeg product en grote meerwaarde uit andere producten terwijl ik anderzijds tussen de regels door andere wensen lees bij de aandeelhouders (=boeren).
Kortom, er lees iets van "ik ben boer en ik lever melk aan een gigabedrijf dat feitelijk van "mij" is maar waar ik geen invloed meer op heb". En als consument baart me dat zorgen.
Het is volgens mij begrijpelijk. De meeste boeren verzuivelen niet. De boeren die gewoon melk leveren willen ook gewoon zo veel mogelijk geld voor hun product krijgen. Logisch dus dat in een democratisch proces het de zelfzuivelaars niet direct winnen. De PR functie van de zelfzuivelaars wordt jammer genoeg wat onderbelicht in de discussie