In het taalgebruik kun je het ook van gevoelens zeggen, zoals bijvoorbeeld 'entrenir des relations frappées' ('een koele verstandhouding hebben'). Maar 'frapper' blijft natuurlijk ook gewoon 'kloppen' (en 'opkloppen') betekenen. En meppen. Er zijn - zoals iedere culi weet - ook cafés frappés.
Waar komt dus dat rare woord voor 'koud' vandaan? Met Nederland's EetInnovatiebaas Kees de Gooijer DM'de ik erover op twitter, maar ook hij komt er niet uit. Gisteravond twitte hij dat het taalkundig op te leuken is door 'gefrappeerde' wijn en bubbelwijn alleen echt te noemen als het uit 'crushed' ijs komt.
Weet dit Vlaams-Hollandse en een heel klein beetje Waals-Franse blogje misschien waar het woord vandaan komt?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik zie dat mijn laatste reactie van gisteravond niet heeft gepakt. Volgens een Frans orakel hier komt de uitdrukking frappé van het stukslaan van het ijs. Zo simpel is dat. Overigens is de temperatuur van drank in flessen op ijs lager dan wanneer deze drank vanuit de koelkast zou worden geserveerd.
Ik herinner me nog 'schaafijs' van sinaasappelsap, uit de tropen. Maar dat heette dus gewoon schaafijs. Nu lijkt het of 'frappé' de hippe term voor ouderwets schaafijs is, maar dan de niet-consumabele versie, maar de nutsversie.
Nog even over het fenomeen frappé: flesjes met drank frappé serveren is weer een modekreet die 'goed'staat op de kaart. Het is afgeleid van een heel oud gebruik een drank snel te kunnen koelen en serveren. Ook hier (flesjesverkoop) is de marketing weer toegeslagen... Flesjes kunnen gewoon de koeling in dus waarom ze in crushed ice leggen tenzij het voor het visuele effect is wat verkooptechnisch natuurlijk goed werkt. Maar smaakt de inhoud daardoor anders?
café frappé zit niet in een fles. Geen enkel frappé drankje zat vroeger in een fes, nu volgens mij nog steeds niet. Dus al die fles-theorieën hierboven even terzijde geschoven, hoe ging het dan vroeger in zijn werk met die ijsstaven in de ijskast en het afbikken van schilfers ijs en het maken van een café frappé?
@Pjotr "Zou er een optimale flintergrootte zijn?"
lijkt me wel, bij echt flinterijs zal dat ijs door de fles snel voor smeltwater zorgen ;) maar is idd ook het contact oppervlakte groter.
Die optimale flintergrootte moet wel te meten zijn (meten is weten). IJs-emmer(s) met verschillende maten ijs en een fles water per emmer. Zoveel temperatuursensors heb ik niet (of wel maar die weet ik nog niet aan te sluiten want ze zijn elektronisch digitaal en mijn arduino bokt). En dan nog aan ijs op verschillende groote, heb ik niet maar misschien kan ik dat eens doen met mijn hakselaar.