Het overgrote deel van de Hollandse Nieuwe wordt gevangen door Noorse en Deense vissers die de vis vanuit het Deense Skagen aan voornamelijk Katwijker vishandelaren verkopen.
De Wiron 5 en de Wiron 6 zijn de enige Nederlandse schepen die haring in Nederland aanlanden. De schepen waren een week op zee om hun eerste nieuwe haring te vangen ter hoogte van Schotland. Ze brachten 20.000 vaatjes aan land. Een vaatje bevat 5 kilo haring. In totaal wordt er jaarlijks 25 miljoen kilo haring verwerkt tot Hollandse Nieuwe. De gehele jaarvoorraad wordt in een periode van zes weken (van half mei tot eind juni) gevangen en direct ingevroren.

Vanmorgen vertelde keurmeester Peter Koelewijn op Radio 1 erg tevreden te zijn met de kwaliteit van de haring. De vis heeft voldoende plankton kunnen eten en dat zorgt voor de zachte, vette smaak van de vis. De nieuwe vangst heeft een vetpercentage van tussen de 19 en 21 procent. Dat is optimaal.

Het koude voorjaar deed haringkenners vrezen voor het vetpercentage dat het verschil maakt tussen een lekker zachte maatjesharing en een een harde. Mooi weer zorgt voor een overvloedige groei aan plankton waarmee de haring zich voedt. Dit jaar was niet warm, maar wel zonnig. Niet de temperatuur, maar de lichtopbrengst verklaart de vette, omega-3 rijke haring van dit jaar, zei Katwijker vishandelaar Martin Haasnoot vorige week tegen De Telegraaf. De haring van 2011 noemde hij 'doorsnee'. Dit jaar noemt hij 'vetter, smeuiiger en lekkerder.'

Woensdag a.s. wordt het eerste vaatje Hollands Nieuwe geveild. Vanaf die dag kunt u zelf oordelen aan de haringkraam. Wilt u ze nog vetter, dan moet u gewoon nog een even wachten en hopen dat het mooi weer wordt.

In het kader van de volkswijsheid 'haring in het land, de dokter aan de kant' iets heel anders. Vanmorgen werden we weer eens getroffen door nieuws uit Australië. Eindelijk zou zijn uitgerekend welk effect een dagelijkse portie chocolade heeft op het voorkomen van hart- en vaatziekten. We maakten ons onlangs vrolijk om dergelijk nieuws. Bij ons beste weten is nog nooit met een wetenschappelijke proef onderzocht welk gezondheidseffect de dagelijkse consumptie van een omega-3 rijke haring heeft.

Zou daar niemand aan twijfelen of zou het verkoopbelang te klein zijn?

Fotocredits: Piano Piano!
Dit artikel afdrukken