Een nieuwe leerstoel aan de Wageningen Universiteit moet er uiteindelijk toe leiden dat Nederlanders meer groente en fruit gaan eten.
Hoogleraar Ernst Woltering moet zorgen dat de gezonde hap de concurrentie aangaat met de nu favoriete 'snelle hap'. Om fruit en groente populairder te maken is het nodig dat de foodsector zich gaat bezighouden met kwaliteitsverbeteringen, vinden de betrokkenen bij deze leerstoel. Tegelijk moeten mensen weten dat groenten en fruit weinig calorieën bevatten waardoor het risico op overgewicht afneemt. Een dieet met veel verse groente en fruit bevordert bovendien de gezondheid. Afname
De afgelopen jaren nam de consumptie van verse groente en fruit in Nederland behoorlijk af. ‘Van de 19 tot 30-jarigen consumeert maar 7 procent de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 400 gram. Uit diverse studies blijkt dat dit ten koste gaat van de gezondheid, bijvoorbeeld in de vorm van toename van chronische ziektes en van de levensverwachting van de mens’, meldt Wageningen Universiteit
bron: ANP
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Joep, één ding weet ik zeker: de lekkerste appel en de lekkerste framboos komen straks niet van The Greenery. Echte smaakkwaliteit is een niche en daar is een groot bedrijf nu eenmaal niet op gemaakt.
Ik heb niets tegen het outsourcen van commerciële onderwerpen dmv sponsoring van toegepaste onderzoeksinstituten (3e geldstroom, daar leven ze nou eenmaal van - binnen wetenschappelijke grenzen, mogen we hopen; de terechte kritiek zal altijd blijven dat de probleemdefinities belanggedreven zijn). Die 'belangenverstrengeling'is zelfs logisch. Het zou goed zijn dat duidelijk te maken en het percentage daarbij te noemen.
Vwb dat leiderschap: daar ligt een kans voor zo'n universitair instituut om zijn onafhankelijkheid te bewijzen en juist de belastingcenten daarvoor te verdienen. Ik heb ze er in ieder geval graag voor over.
@Dick, Ik ben het helemaal met je eens. De universiteit die LEIDEND zou MOETEN optreden. Alleen vraag ik me af hoe deze nieuwe vertaalslag zijn uitwerking heeft op (ja dus toch?)de afdeling sponsoring. Straks komt de lekkerste tomaat van Greenery! En straks zit de lekkerste framboos van oja weer de Greenery in de beste yoghurt van Campina.(marktwerking en process efficiency)Maar goed, daar heeft de WUR niets mee van doen. Toch? Laten we hopen dat het zo is, dat ze straks vertellen aan de mensen dat het meer is dan 400 gram vezelfruit en groentes per dag. Echt onderzoek met bewijs dat in tegenstelling zoals kroket meer en goede energie zit in een gezonde en lekkere appel bijvoorbeeld met vitamines, anti-oxidanten en vezels. En dat je dat allemaal cadeau krijgt als je die appel op eet. Dat dit juist niet ten koste gaat van de gezondheid, met minder kans op chronische ziektes en een hogere levensverwachting van de mens tot gevolg heeft. En dat onze tuinders dit gaan zaaien en oogsten in onze kassen. Dat soort dingen wil ik graag van hoogleraar Ernst Woltering horen. (Deze nieuwe leerstoel is mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse afzetorganisatie The Greenery)
Joep, Hans, het lijkt me mij heel verstandig dat een (toegepaste) landbouwuniversiteit dit soort onderzoek doet. Stel je voor dat die niet mee zou gaan met het geluid van de nieuwe lente. Dan zou ze maatschappelijk irrelevant zijn. Inderdaad, zo hoort het, net zoals de TH kirt over duurzaam.
Ik begrijp het alleen niet helemaal, maar dat zal aan mij liggen. Ik verbeeld me nl. dat tuinders heel goed weten wat de voorwaarden voor lekkere groenten en fruit zijn; ze krijgen alleen de ruimte niet meer om ze toe te passen. Marktwerking en process efficiency, heet dat.
Maar niet geklaagd. Ik vind het vooral verfrissend en hoopgevend dat weer wordt ingezet op SMAAK ipv op vingergeheven gepraat over gezondheid die moet en waarop zelfs je baas je binnenkort gaat beoordelen.
Laten we het bij de zaak houden en niet ook hier de link leggen met de Aviko-sponsoring van het VC. Daar heeft de WUR niets mee van doen. Toch?
Maar ... als die link dan toch is gelegd: ik zou het uitstekend vinden als een universiteit LEIDEND zou optreden in de algehele verwarring die inmiddels in ons land geldt in de relatie tussen gezondheid en voeding. SMAAKVOLLE groenten zijn weer belangrijk, maar halfvolle melk mag straks nog steeds niet, terwijl Fridéale wel goed is. Iedere dag zelfs. Waar is de geaccepteerde wetenschappelijke leider die dat soort dwaze discrepanties eens aan de orde durft te stellen?
@hans, dat is wat de markt aanspreekt, waarmee we weer voldoende hebben gezegd voor vandaag!
wat een agressie op iets nieuws! simpel gezegd: ja Wageningen is klaar/verveeld met showen dat ze oogstkwantiteit kunnen realiseren, en ja er is nu ook meer aandacht voor kwaliteit, dat inderdaad het haasje kan zijn van kwantiteit verhogen.
Deze onderzoeker zit goed in de fysiologie van kwaliteit (bij mij op de gang), en dat zou inderdaad eens kunnen leiden tot meer consumptie, wat uiteraard genoemd wordt. Geen vreemde aanname toch?
Ik vind het persoonlijk wel opmerkelijk te zien dat ook hier WUR de PR trom roert met het gezondheid verhaal (net als Delft over zonneauto's en bussen kirt), en het onderzoek zelf in een tussenalinea belicht.