Een gebouw vol drukte, gefladder, geurtjes en geroezemoes. Afgelopen donderdag presenteerden afstudeerders van de Food Design & Innovation opleiding van de Hogere Agrarische School in Den Bosch hun afstudeerwerk. Je mocht er komen kijken en proeven, en dat zorgde voor een paar boeiende uurtjes. Waar kiezen deze jonge mensen voor aan het eind van hun opleiding, aan het begin van hun loopbaan? Het ging vooral om educatie, met trendy (duurzaam, feelgood, streek, gezond) als goede tweede. Met wat overlap tussen de twee. Heb ik het even niet over serviesgoed en omhulsels. Wat sprong er wat mij betreft uit? De waterwall van Elise Eijkemans, die mensen nadrukkelijk aan het kraanwater wil hebben. Dat is tenslotte van hoge kwaliteit in dit land en al die dure flesjes zijn niet goed voor het milieu. Op stations moet wat haar betreft de dorstige reiziger water uit de muur kunnen tappen, zo is het altijd en direct beschikbaar. Op haar stand mocht je het water uit Eindhoven met dat van Den Bosch vergelijken. Wie liever melk drinkt kon terecht bij de Melkbus van Inge Meijs, die zich liet inspireren door de Amerikaanse foodtrucks. Dat zijn SRV-wagens of busjes, zoals de ijskar maar met een ander sortiment. De Melkbus verkoopt verschillende soorten streekmelk, van biologisch tot regulier, van vol tot halfvol, van smoothie tot yoghurtspongecake.

Eenmaal aan de zuivel: de yoga yoghurt van Michelle van Halder moet de yoghurt minder saai maken. Met venkel, of sinaasappel bijvoorbeeld. Binnenkort is de Yo-ness in wellness- en fitnesscentra te krijgen.

Streekproducten bracht ook Ties Robben aan de man, met zijn Streek- en Eetshop, waar je de producten tijdens de lunch kunt proeven en dan besluiten er het nodige van mee naar huis te nemen. De producten werden gezocht binnen een straal van 20 km, waarmee ‘streek’ gedefinieerd werd. Pastinaak, speltbrood, boerenham en boter, daar moest de bezoeker het even mee doen; ook seizoen bepaalt de streek.

En voor de wereldburgers bedacht Carmen Houben het inburgeringsdiner, om in een ontspannen sfeerover en weer van elkaars culinaire cultuur te proeven. Hollandse erwtensoep naast Marokkaanse harira en Poolse zurek. Stroopwafels naast spekkoek en baklava. Het rook goed, het zag er indrukwekkend uit en het was dus erg druk op de stand. Onmogelijk om alle projecten te benoemen. Maar een educatief project vond ik zeer vermakelijk. Altijd al willen weten wat er in de hutspot zit? Daarvoor is het groentespel van Merel Verhofstadt: Vul die pan! Een bordspel met opdrachten en vragen, en de taak je pan te vullen met de ingrediënten van een recept, zoals hutspot. Wie dat het eerst voor elkaar heeft, wint. Het spel is bedoeld om kinderen (en hun ouders) meer kennis over voedsel bij te brengen. Inspiratie deed Merel op in kinderkookboeken en smaaklessen, ze maakte zelf de munten en minigroente. De kinderen en volwassenen die zich meteen tot een spelletje lieten verleiden gingen zó in het spel op, dat ze haast niet aan de andere stands toekwamen. Ik kan niet wachten tot het in de winkel ligt.




Melkbussen
image

Yogayoghurt
image

Vul die pan
image
Dit artikel afdrukken