imageNederlanders eten vaker buiten de deur, rapporteert de NOS.

Nederlanders geven een derde van hun eetbudget uit aan vooral de luxere restaurants. Nederlanders zien een avondje tafelen als een goed alternatief voor bijvoorbeeld een concert. Dat is fijn voor de horeca, maar is het ook echt een positief teken voor de Nederlandse eetcultuur? Zo geweldig is het aanbod aan restaurants nou ook weer niet, al spreek ik natuurlijk vanuit mijn beperkte ervaring in de regio rond Wageningen, waar ik woon. Het is vaak kiezen tussen - zwart-wit gesteld - een vijfgangendiner dat de hele avond duurt of een snelle hap in snackbar, pizzeria, tapasbar of eetcafé. Waar zijn in Nederland de restaurants zoals je ze in Italië, Frankrijk en Spanje vindt, waar simpele maar uitstekend smakende gerechten worden geserveerd met verse ingredienten uit de regio volgens oude recepten en tegen een heel redelijke prijs? Waarom heeft iedere pizzeria, tapasbar of eetcafé een vorm van carpaccio op het menu?

Een zijlijntje - want het moet me als Slow Food-lid even van het hart. De NOS meldt dat "veel mannen en vrouwen thuis de keukenprins(es) uithangen met het maken van uitgebreide en bijzondere gerechten, het zogenaamde slowfood." Uitgebreide en bijzondere gerechten hebben natuurlijk niets met Slow Food te maken. Als je kijkt in de Slow Food-kookboeken, waarin oude recepten uit Italië zijn verzameld, dan zijn dat voornamelijk simpele recepten met verse en regionale producten. Waarom kan dat niet in Nederland?

Ook verse patates frites zijn Slow Food.
Dit artikel afdrukken