Maar tijdens het klutsen van de ingredienten zegt Vreugdenhil iets wat ik niet eerder hoorde.
Weet iemand van de foodlogbezoekers waar geschreven staat (Warenwet?) dat in ijs eieren moeten en dat het geroerd moet zijn?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Voor de goede orde: ik heb niets tegen JV of andere leuke kookvideo's.
Wel verbaas ik me bij veel van de "populaire" kookvideo's dat er ontstellend
vaak recepten gepresenteerd worden die volgens mij oeroud en bekend zijn.
Maar ja, aangezien er tegenwoordig nog maar heel weinig mensen zelf schijnen te koken, is het natuurlijk allemaal weer "nieuw" voor veel kijkers. (Prima! als dat hun enthousiasme voor zelf koken kan doen toenemen lijkt het me uitstekend)
Maar "geweldig recept van JV" of "haar creatie", zoals Wouter zegt, lijkt mij hier lichtelijk overdreven:
Het maken van ijs (in vriezer) zonder ijsmachine, staat in tal van kookboeken- en boekjes beschreven, en werkt uitstekend met een diversiteit aan ingredienten.
Doe het zelf altijd zo.
Vla met slagroom werkt ook leuk, of kwark, of room en eidooiers en dan citroen/limoen (zoooo heerlijk!!), of met aardbeien en gezoete balsamico...hmmmmm, een champagne-spoom of een bosbessen-granito, en ga zo maar door, en allemaal zonder ijsmachine.
Het recept met yoghurt en slagroom en bitterkoekjes erdoor kwam me erg bekend voor, en na even 'googelen' in m'n eigen (niet-virtuele)kook-boekenkast vond ik een vergeeld vodje uit de jaren '50 bij de uitgeknipte recepten van mijn moeder (zal wel uit de Libelle of De Margriet geweest zijn). Met yoghurt, slagroom en bitterkoekjes dus. Het was bedoeld voor "de gelukkigen onder de hedengaagschen huisvrouwen die ene koelkast tot hun beschikking hebben". Want dat had nog niet iedereen in de jaren '50. Ik zie dat ding nog voor me: zo'n tafelmodel met een vries-gedeelte ter grootte van een schoenendoos. Zelfs daar kon je dat ijs dus al in maken, al werd ten sterkste aangeraden om het ijs snel te consumeren en niet dagenlang te bewaren. Vanwege de hygiene en het mogelijken bederf.
(en elektrische ijsmachines voor huisgebruik behoorden toen waarschijnlijk thuis in futuristische dromen of het rijk der fabeltjes...er bestonden in Nederland alleen nog maar ijsmachines waar je in de dubbele wand - gekochte en zelf versplinterde - ijsblokken en zout moest gooien, en dan lang draaien met de hand aan de slinger tot de massa in de binnenkom stijf werd).
Maar goed, yoghurt-ijs met slagroom en bitterkoekjes bestond dus ook toen al.
(Mijn moeder had aangetekend dat zij dit ijs in 1958 bij een kerst-dineetje had gepresenteerd, met nog een in likeur gedrenkt bitterkoekje er bovenop; het was een groot succes geweest, alleen jammer dat daarna tante L. en haar man H. een echtelijke ruzie hadden ontwikkeld omdat L. nu toch absoluut ook een koelkast wilde hebben....kerstsfeer weer verpest dus....
Heeft JV dit recept nu gewoon "gejat"??
Ach welnee, of misschien wel gewoon ergens (een latere versie) gelezen, maar wat maakt het uit?? Ze presenteert het leuk en nergens hoor ik haar claimen dat alle recepten die ze laat zien haar eigen vindingen zijn, toch?
(zo heeft ze ook een hele duidelijke video voor beginners over mayonaise maken, en je kunt me toch niet wijsmaken dat ook maar iemand zou geloven dat zij dat zelf heeft uitgevonden, maar dat pretendeert ze toch ook niet?? Ze laat alleen maar duidelijk en op prettige wijze zien hoe je het doet....)
Maar dat verhaal dat ijs officieel geen ijs mag heten als er geen eieren in zitten en het niet met een ijsmachine geroerd is, da's regelrechte kulkoek.
Door heel strenge hygienische wetten op commerciele ijsbereiding, mogen er zelfs in roomijs geen verse eieren worden gebruikt, maar alleen bewerkte ei-producten.
Waterijs mag volgens de warenwet ook ijs heten, en daar komt geen ei aan te pas. (sterker nog, het mag er niet eens in, in dat waterijs, maar mag dus wel ijs heten...)
En over de methode van roeren is ook niks vastgelegd in de - Nederlandse/Europese- regelgeving. Wel weer dus over de hygienische maatregelen waaronder geroerd mag worden etc., omdat ijs, zeker als er eieren bij gebruikt worden, een risico-vol product kan zijn; zodat nog altijd gewaarschuwd wordt om in warme vakantielanden alleen maar verpakt ijs - uit grote, gecontroleerdde fabrieken- te nuttigen en niet die van een lokaal en ongecontroleerd kraampje.
(Mijn info-bron is een vriend wiens ouders tot 2 jaar terug een ijssalon dreven. En waar hij en ik nog wel eens geholpen hebben in crisistijden of op top-dagen en waar ik ook wat heb opgepikt over de bereiding van ijs en de wetten er omheen)
Dus als Janneke het recept nou gewoon "yoghurt-ijs met bitterkoekjes" had genoemd, zou ze nog steeds rustig kunnen slapen zonder enige dreiging om daarvoor "het kot" in gesleept te worden.
Maar "Frozen Yoghurt" klinkt natuurlijk wel zo spannend. Ik vind het een leuke naam.
En weten wij veel.... misschien liep er daar bij die NCRV wel een stagiaire rond die net terug is van 2 maanden in de U.S. en nu panisch is voor alle claims die men daar kan doen, en had niemand zin/tijd om uit te zoeken hoe dat dan hier zit, en moest JV daar gewoon aan voldoen, etc.
Want denk nou niet dat JV (en anderen) gewoon mogen doen wat en hoe zij het zelf willen....da's echt voor een groot deel gebonden aan/afhankelijk van regeltjes, productieteams, tijds-limieten, camera-gedoe en belangen van de geld-gevers.......
Nou, allemaal lekker ijs maken uit de vriezer, en smullen!!
sanne.
Wouter,zo kan je elk woord als een slak zien en daar zout opleggen.
Weg woord. Houd je over wat je erzelf allemaal in wilt lezen,zien.
Dan kan het overkomen zoals jij het zegt.In mijn optiek geeft ze Janneke een duw in de rug.Wie weet,zie ik het verkeerd hoor.
Anders,wanneer je er zin in hebt verduidelijk het dan eens.
Haar visie op het doel van de receptenrubriek in de geprinte krant is in ieder geval heel helder ;-)
Zien jullie dat de gepensioneerde Berthe Meijer haar opvolgsters bij NRC-Handelsblad, de dames receptenschrijvers die nu om beurten de kookrubriek vullen, indirect, dus geniepig een lel verkoopt?
Da's heel mooi van je ;-)