"Ik slacht dieren het liefst als ze rustig zijn," zegt slachter Jan Voordouw over slachtwelzijn.

Diervriendelijk slachten kan voor kortsluiting in je brein zorgen. Het lijkt immers vreemd dat juist een slachter zich hier al jarenlang voor inzet. Podcastmaker Christel van Raaij van anderskijken.nl had een gesprek met Jan. Ze moest even wennen aan zijn stellige uitspraken.

Hij was slager en slachter, en werd later chauffeur van veetransporten. Jan spreekt de taal van de mensen in die wereld en prikt met zijn open houding en ontwapenende manier van doen door alle onzin heen. Hij is scherp op dierenwelzijn, nuchter over het slachten en eten van dieren. Wanneer hij in de tweede helft van het gesprek met van Raaij vertelt over dierenleed, is hij merkbaar geraakt.

Vandaag, op Dierendag, brengen we naast de podcast van Van Raaij de prachtige oude video die Linda Hakeboom en Rolf Hartogensis in 2012 maakten over slachten bij Jan Voordouw in Woerden in onze serie LesLokaal. We doen dit als eerbetoon aan Jan die helaas ongeneeslijk ziek is, maar toch nog eens zijn verhaal wilde vertellen. Bekijk de onderstaande video en luister naar de intense muziek die Hartogensis onder de beelden heeft gezet.

Jan gaf slachten een humaan gezicht. Luister naar zijn woorden min de video "dieren hebben geen notie van dood", wanneer hij Hakeboom vlees meegeeft. Daarom moet je ze goed behandelen als je ze wilt eten, ook bij de slacht, een "luguber klusje".

Dit artikel afdrukken