![image](/images/uploads/punjab.jpg)
De eetgewoonten in India zijn het afgelopen decennium
sterk veranderd, zo blijkt uit een onderzoek, besproken door
The Times of India. Er worden meer groene groentes gegeten en minder rood vlees; meer vruchten en 5% meer melk; er worden minder
bidi's gerookt en er wordt meer kip gegeten. Deze wordt minder vaak gebakken in traditioneel vet als mosterdolie, kokosolie en
vanaspati (palmolie), maar in zonnebloemolie, maisolie en
sojaolie. Het meest opvallend was de stijging in eierconsumptie. Op het platteland steeg deze met bijna 60 procent. In de steden was een overstap van sorghum(roti) naar eiwitrijke peulvruchten opvallend. Het onderzoek werd uitgevoerd door middel van een steekproef onder 79.298 plattelandsbewoners en 45.346 stedelingen.
Komt dat 'vegetarisme' niet gewoon door armoede, zoals indertijd in de sloppenwijken van Gent en Aalst?
@Nick,
Het kan natuurlijk zo zijn dat de hindu's die je uit Suriname kent van een kaste afstammen waar het wel toegestaan is vlees te eten.
In india zijn grote groepen hindu's nog steeds echt vegetarisch. En zullen nooit ei of vlees eten.
Vooral in het zuiden van India wordt er meer "veg" dan "non-veg" gegeten.
Het is wel opvallend dat er meer eieren worden gegeten omdat dit in India nog steeds als "non-veg" geldt.
@Nick,
Vanaspati wordt ook Ghee genoemd, maar is van plantaardig vet gemaakt, begreep ik uit een korte internetzoektocht. Een quote: " Vanaspati is obtained by controlled hydrogenation of edible liquid oils (called 'soft oils'), so that its hardness consistency and rainy appearance resemble natural Ghee (clarified butter)."
Het is al een soort nep dus, maar palmolie schijnt ook veel goede eigenschappen te hebben, naast dat het bos op Borneo eraan gaat.
Als het over eten in Indië gaat, dan is dit nog een interessante:
Blijft dat binnenland de vergeetput van India? Chandra: “Wel, ondernemingen zetten er nu stilaan ook filialen of fabrieken op. En Indiërs die bijvoorbeeld werken in de Perzische Golf sturen veel geld terug. In Punjab kan je midden in de velden prachtige paleizen zien, gebouwd met het geld dat familieleden vanover de hele wereld zenden. Maharashtra (waarvan Bombay de hoofdstad is, nvdr) telt dan weer veel zelfmoorden onder de boeren. Ze lenen geld voor de beste zaden. Na een droogte of te veel regen bezwijken ze onder de torenhoge schulden. En India kampt nog altijd met een surplus aan graan, dat wordt opgegeten door ratten. Ik heb de uitpuilende graanschuren op het platteland gezien. Gruwelijk. Het raakt niet op tijd bij de mensen. Een vriend produceert wijn rond Bombay. Hij wou een bepaalde kwaliteit flessen en kende de geknipte leverancier in het noorden van India. Naast het risico op gebroken flessen zou de tijdrovende trip over hobbelige wegen erg duur uitvallen. Het komt hem goedkoper uit flessen per container uit Frankrijk aan te kopen. Kan je je dat voorstellen, zo'n niveau van inefficiëntie? Dan mag je nog zo'n briljante ondernemers hebben. Het lukt je simpelweg niet.”
Komt uit http://www.vacature.com/scripts/Actueel/display-article.asp?ID=9288&artCount=9&startPos=1&artsLoaded=1 en aan het woord is Vikram Chandra, auteur van de roman 'Godenspelen' - www.goedenspelen.nl
Ik dacht dat vanaspati hetzelfde was als ghee, namelijk geklaarde boter. Neen dan?
Nu weet ik ook dat de meeste hindu's doorgaans wel vlees eten wanneer ze kunnen, enkel niet op religieuze feesten. dat heb ik in Suriname toch geleerd. Alleen de pro's van het hindoeisme, en natuurlijk de "holier than thou"- belijders, zijn strikt vegetariër.