image

In de archieven van kasteel Heukelum bevinden zich een aantal kookschriften uit de 18e en 19e eeuw. Die ben ik op dit moment aan het bestuderen om te kijken wat we er mee kunnen doen. Oma van Haeften schreef voor haar kleindochter Fabricius een dik boekwerk met meer dan 600 recepten en tips en wenken voor het voeren van een grote huishouding met tenminste 4 domestiquen. Heerlijk leesvoer. Opmerkelijk zijn de Indische recepten. Atjar, Kari, currie, kerrie enzovoort. Ik weet dat in het kookschrift van mevrouw Marselis eind 18e eeuw ook dit soort recepten voorkomen. En in het aanhangzel van de de Volmaakte Hollandse Keuken Meid uit 1761 komt een recept voor Azia voor en een buitengewoon ingewikkeld en onsmakelijk recept voor het maken van soja op basis van rundvlees.
De lomboks zijn ook nog niet echt gangbaar in die tijd. Wel veel kurkuma.
Weet iemand hier of er ooit onderzoek is gedaan naar de oude Indische recepten?
Dit artikel afdrukken