De voedingsmiddelenindustrie zal over 2012 een productiekrimp laten zien van 1,5 procent. Consumenten geven minder uit aan voedingsmiddelen of kiezen voor goedkopere varianten, zoals huismerken. De hogere prijzen van de afgelopen maanden kunnen de krimp niet compenseren. Dat verwacht ING Bank.
Het kwartaalbericht Voedingsmiddelenindustrie van ING's Economisch Bureau draagt als titel: 'Voedingsmiddelenindustrie in greep van de grondstofprijzen'. In de huidige situatie, die gekenmerkt wordt door de economische crisis in Nederland en de Eurozone en het gebrek aan vertrouwen bij consumenten, geven consumenten minder uit aan voedingsmiddelen. Tot en met het eerste kwartaal van 2012 werd die afnemende consumptie nog gecompenseerd door hogere afzetprijzen zodat de omzet steeg. Vanaf juli 2012 worden de hogere grondstofprijzen voor suiker en granen een factor van belang: suiker en granen stijgen door mislukte oogsten sterk in prijs.
ING signaleert dat veehouders de stijging van hun voerkosten - die het leeuwendeel van hun productiekosten uitmaken - niet door kunnen berekenen aan hun afnemers. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld bakkers die de stijging van hun grondstoffen wel door kunnen berekenen. Dit betekent dat producten met een hoog kostenaandeel voor grondstoffen in de eindprijs die consumenten betalen, nagenoeg alle risico voor de stijgende prijzen bij de producent neerleggen.
ING Bank voorziet een opleving van de productie als het vertrouwen van consumenten in de oude EU-landen in de economie weer terugkomt. Tegelijk noteert het doorgaande stijgingen van de export naar Azie en voormalige Oostbloklanden. Het lijkt erop dat overvloed wegebt en minder rijke gebieden onze krimp gaan consumeren zodat er handel blijft bestaan vanuit ons deel van Europa.
Wel moet bedacht worden dat bijvoorbeeld een krimpende veehouderij niet snel meer snel op te bouwen is, nadat bedrijven door te hoge voerkosten besloten hebben te stoppen. Tevens moet bedacht worden dat in Nederland door het extreem hoge aantal supermarkten in de directe woonomgeving van consumenten, de concurrentieslag om de resterende bestedingen van consumenten zal toenemen. Deze trend werd in eerdere berichten door ING voorzien en leidt tot de verwachting dat het aantal voedselverwerkende bedrijven in een verdere consolidatieslag zal afnemen. Na een opleving zullen ook die niet meer terugkeren.
Fotocredits: FutUndBeidl, gespiegeld door Foodlog
Dit artikel afdrukken
ING signaleert dat veehouders de stijging van hun voerkosten - die het leeuwendeel van hun productiekosten uitmaken - niet door kunnen berekenen aan hun afnemers. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld bakkers die de stijging van hun grondstoffen wel door kunnen berekenen. Dit betekent dat producten met een hoog kostenaandeel voor grondstoffen in de eindprijs die consumenten betalen, nagenoeg alle risico voor de stijgende prijzen bij de producent neerleggen.
ING Bank voorziet een opleving van de productie als het vertrouwen van consumenten in de oude EU-landen in de economie weer terugkomt. Tegelijk noteert het doorgaande stijgingen van de export naar Azie en voormalige Oostbloklanden. Het lijkt erop dat overvloed wegebt en minder rijke gebieden onze krimp gaan consumeren zodat er handel blijft bestaan vanuit ons deel van Europa.
Wel moet bedacht worden dat bijvoorbeeld een krimpende veehouderij niet snel meer snel op te bouwen is, nadat bedrijven door te hoge voerkosten besloten hebben te stoppen. Tevens moet bedacht worden dat in Nederland door het extreem hoge aantal supermarkten in de directe woonomgeving van consumenten, de concurrentieslag om de resterende bestedingen van consumenten zal toenemen. Deze trend werd in eerdere berichten door ING voorzien en leidt tot de verwachting dat het aantal voedselverwerkende bedrijven in een verdere consolidatieslag zal afnemen. Na een opleving zullen ook die niet meer terugkeren.
Fotocredits: FutUndBeidl, gespiegeld door Foodlog
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Zonder meer moet je Frank enkele sterretjes extra geven ten koste van Paul. Voorheen hadden we het binnen Foodlog.nl ook over sterrertjes in relatatie met producten . Nu dus ook over personen. Hele discussies worden er gevoerd waar niet ieder in mee kan den , ook al gaat het over jezelf. De vraag komt naturlijk wat Foodlog.nl wil bereiken met dit systeem. Ik zal de discussie volgen ook al gaat die over mezelf. Ik heb nog niet zo veel sterretjes om mee te mogen doen in discussies. Ook gaat het het over mezelf.
Frank, die betere benutting van eigen resources noopt veehouders er toe om de vluchtige ammoniak van hun koeien op te vangen en op hun hun grasland te gebruiken. Het huidige mestbeleid met strakke normen doet op veel percelen een stikstoftekort ontstaan dat gecompenseerd moet worden.
Je zou aan biologisch kunnen denken met vlindergewassen maar dat vraagt veel meer hectares. Daarnaast is organische stofgehalte van de bodem en precisie bemesting belangrijk voor de toekomst. Daarom hightech intensief.
@paul Nou, liever niet met te veel hightech = hoge kosten. Juist met beter vakmanschap, meer weidegang, betere benutting eigen resources = boerenverstand
Dat betekent, Frank, allemaal in een hightech dichte stal met input van hoge kwaliteit en eveneens output(mestverwerking) om mineralenverlies te beperken.
Dit bevestigd nog eens mijn overtuiging dat melkboeren massaal op de kringloopaanpak moeten inzetten ofwel kostenbesparing door niet te streven naar de hoogste melkproductie, maar naar een optimale melkproductie met zo weinig mogelijk input van krachtvoer, kunstmest (en technologie?) en zo hoog mogelijke benutting van eigen resources! Zie eerder op foodlog