imageGisteren was ik op bezoek bij François en Vincent Pugibet. Ik heb hier en hier eerder over hen geschreven.

Vader François en zoon Vincent zijn 2 bijzondere wijnmakers. Mensen met visie, ondernemerschap en passie. Zelden tref je dat in 2 direct opeenvolgende generaties zoals bij deze twee.

In 2006 werden ze in het nauw gedreven door de Franse FIOD. Omdat ze alcohol uit de wijn haalden. Ondanks het succes van hun wijnen met minder alcohol en ondanks beleid dat gericht is op minder alcoholgebruik, dreigt een nieuw proces. De aanklacht zal luiden: u heeft geinnoveerd zonder daarvoor eerst toestemming te vragen. Het zal je maar gebeuren. Overal in de wereld vragen overheden en bazen zich af hoe ze hun landen en bedrijven innoverend krijgen en houden. In Frankrijk is het gewoon verboden. François is dan ook woedend. Ook is hij woedend over het feit dat Franse wijningenieurs in eigen land nog steeds niet kunnen leren hoe je wijn maakt zoals het in de rest van de wereld gebeurt. Jonge Fransen moeten eerst op stage in het buitenland waar ze bijv. wél kunnen leren hoe ze met houtblokken in roestvrijstalen tanks - in plaats van kostbare eiken vaten - kunnen omgaan om hun wijn tegen een aanvaardbare prijs dat vanillesmaakje te geven dat consumenten vandaag zo graag willen.
Hoe kun je zo ooit vooruitkomen? François aarzelt niet om het gedrag van overheid en onderwijsinstellingen crimineel te noemen.

Ik mocht ditmaal van de eerste experimenten met hun 'grote' chardonnay – voor de kenners: de demi-muids - proeven. Niet de 'gewone' waarmee ze in heel Europa bekend zijn (in Nederland te koop bij o.m. Henri Bloem), maar diezelfde met nauwelijks meer dan 9% alcohol. Echt, hij won het van zijn alcoholischer broer. Da‚s opmerkelijk.

De theorie van François en Vincent luidt dat je van een wijn met minder alcohol bij het eten ook nog eens minder drinkt, omdat je de agressiviteit van de alcohol minder met eten hoeft te bestrijden en de dorst waar veel alcohol je mee opzadelt je niet naar meer drank laat grijpen.
Er zijn bovendien aanwijzingen dat het proces dat zij gebruiken om alcohol uit de wijn te verwijderen, zorgt voor het reduceren van de methanol uit de alcohol, waardoor de lever wordt ontzien.
Het toppunt van deze wijn is dat de verwijderde alcohol ervoor zorgt dat La Colombette, het bedrijf van de Pugibets, een netto energieproducent in plaats van -consument wordt. La Colombette is nl. hard op weg volledig zelfvoorzienend te worden in energie omdat de weggefilterde alcohol als, nota bene schone, brandstof kan dienen.
Dat is nogal nieuws. Zeker op wereldvoedseldag.

Een ideaal product dus: het onstpant, zorgt voor lagere consumptie, is minder schadelijk voor ons lichaam en het is nog eens duurzaam ook omdat het zijn eigen energie genereert.

Niettemin wil de Franse regelgeving dit soort innovatie het liefst verbieden. Eerst moet je toestemming vragen. Ronduit bespottelijk, omdat je er innovatie mee verbiedt.

Kent iemand dergelijke absurde situaties uit de Vlaamse en Nederlandse land- en tuinbouw, cq. in de primaire verwerking van de producten ervan?
Dit artikel afdrukken