Het nieuwtje was gisteren op verschillende plaatsen te lezen. In 2020, zo verwacht Wageningen, zijn we al grootscheeps aan de insecten. Ze zijn super duurzaam omdat ze nauwelijks meer dan 1 kilo plant op 1 kilo vlees lopen. Van vis, via kip en varken tot koe ligt dat in oplopende volgorde anders tot heel anders. Bij de laatste zit je zomaar tussen de 15 en 20 kilo bruto plant per kilo vlees. We moeten dus wel, anders valt de wereld niet meer te voeden. Grote dieren eten kost, bij de huidige productiemethodes, immers meer plantaardig materiaal dan de aarde kan voortbrengen. Bij insecten maakt het weinig verschil of je dieren eet of plant, terwijl ze je wel dierlijk eiwit bieden.

De kleine kriebelbeestjes zullen gewoon bij AH en de Lidl te koop zijn. Je zult niet meer denken aan je stukje rundvlees of varken voor doordeweek, maar een insectenburger of -nugget nemen. Prima oplossing bovendien, want insecten zijn eiwitrijk en vetarm.

In het debat over de vraag of 'we' nog kunnen koken, stellen sommigen dat er een verschil is tussen lekker zelf koken (in het weekend, voor en met vrienden) en functioneel eten (geen tijd nemen en maar genoegennemen met Kant-en-Klaar. Dat laatste doen we een keer of 10 in de week. Het valt te verwachten dat we juist daarvoor aan de vleeswaar en nuggets van verwerkt insectenvlees gaan. We zullen dus veel minder vlees gaan eten.

Twee vragen, met grote gevogen:
- denk je dat we voor functioneel eten per 2020 echt over zijn gegaan op insecten?
- wat denk je dat Nederlandse vleesproducenten daarvan vinden, cq. zullen ze op tijd weten over te schakelen op duurzame vormen van vleesteelt?
Dit artikel afdrukken