Meint Waterlander, directeur van Nederlandse Brouwers, de branchevereniging voor de bierbrouwers in Nederland, denkt in ieder geval van niet. “In alcoholvrij bier zit wel suiker, maar weinig suiker. Alcoholvrije bieren bevatten van nature suikers die bij de vergisting vrijkomen, maar de meeste alcoholvrije bieren bevatten geen toegevoegde suikers. Deze alcoholvrije bieren zitten qua suikergehalte dus ook aan de onderkant van de schaal. Voor Radlers ligt dit iets anders.”

In een 0.0 biertje zitten twee keer zoveel koolhydraten als in een gewoon biertje
Yneke Kootstra, voedingsdeskundige, ziet dat anders. “Bier levert veel energie door de alcohol die erin zit, maar mensen die vanwege hun gezondheid alcoholvrij drinken besparen echter minder energie dan ze vaak denken. In een glas bier zit 88 kcal en in een 0.0 biertje 55 kcal, in een Radler zit 78 kcal. Een 0.0 bevat weliswaar geen caloriehoudende alcohol, maar wel twee keer zoveel koolhydraten als een gewoon bier (6,1 gram vs 3 gram per 100 ml). Dat is al helemaal het geval als je naar Radlers kijkt: die bevatten 17 gram per glas, dat is gewoon bijna frisdrank. In een cola zit bijvoorbeeld 21 gram per glas. Een hoop mensen nemen een alcoholvrij biertje in plaats van een biertje voor de lijn. Mensen in mijn omgeving gaan in ieder geval niet met hele grote vreugde voor een 0.0 bier, dat doen ze echt voor de gezondheid. Ze hebben dan alleen niet door dat er zo veel suiker in zit.”

“Dat betekent niet dat ik de opmars van alcoholvrij bier geen goede ontwikkeling vind, integendeel", nuanceert Kootstra haar punt. “Het maakt in ieder geval dat we een keuze hebben om geen alcohol te drinken en dat geen alcohol drinken steeds normaler wordt.”

Verhoogde verbruiksbelasting
Alcoholvrije dranken vallen volgens de overheid binnen de categorie frisdranken. Vandaar dat de verhoogde verbruiksbelasting ook geldt voor alcoholvrije bieren. Daar is de branchevereniging Nederlandse Brouwers het niet mee eens: “Alcoholvrij bier speelt juist een belangrijke rol als het gaat om het tegengaan van alcoholmisbruik. Dat zou je dus meer moeten stimuleren. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vraagt zelfs aan ons of we het gebruik van alcoholvrij bier als alternatief voor bier kunnen stimuleren. Maar het is diezelfde overheid, maar dan een ander ministerie, die aan het eind van het jaar een bepaald bedrag wil binnenhalen en dus de belasting op alcoholvrij bier verhoogt.”

De overheid vindt de schatkist blijkbaar belangrijker dan de gezondheid van de bevolking
Inmiddels heeft het demissionaire kabinet nieuwe plannen gemaakt om de frisdrankentaks te differentiëren naar suikergehalte. De Tweede Kamer heeft 5 verschillende opties uitgewerkt. In de eerste optie geldt de gedifferentieerde frisdrankenbelasting voor alle alcoholvrije dranken, in de tweede optie is mineraalwater uitgezonderd, in de derde optie zijn zuivel- en sojadranken met weinig suiker uitgezonderd, in de vierde optie zijn pure vruchten- en groentesappen laag belast en in de vijfde optie zijn pure vruchten- en groentesappen helemaal uitgezonderd.

Maar in alle varianten wordt alcoholvrij bier dus wel belast.

Daar zijn de Nederlandse Brouwers niet blij mee. “Hoe meer categorieën er uitgezonderd zijn, hoe hoger de belasting op alcoholvrij bier wordt. De regering heeft namelijk een bepaald bedrag als doelstelling gezet. Als de overheid datzelfde doel wil halen met minder producten die belast kunnen worden, zal het tarief op alcoholvrije bieren dus omhoog gaan. Dat vinden wij heel raar. De overheid vindt de schatkist blijkbaar belangrijker dan de gezondheid van de bevolking. Als de gezondheid van de burger leidend zou zijn, dan zou de overheid niet geforceerd vasthouden aan het doelbedrag van de belastingopbrengst. Als het belasten op basis van suiker een succes wordt en er dus minder suiker in frisdranken komt, dan daalt de opbrengst voor de schatkist." Waterlander hoopt dat het nieuwe kabinet genoegen neemt met minder inkomsten en alcoholvrij bier niet steeds zwaarder belast.

Kootstra vindt de verhoogde verbruiksbelasting wel een goed idee. “Laten we daar vooral niet te ingewikkeld over doen. Alcoholvrij bier is gewoon frisdrank. Het is misschien gezonder dan bier met alcohol, maar dat maakt het nog geen gezonde keus. En voor de volledigheid, ook appelsap wordt hoger belast. En dat is ook gezonder dan bier met alcohol.” Fiscaal klopt dat in de huidige situatie.

Of de hogere belasting op alcoholvrij bier terecht is, hangt van je kijk af. Zie je het als een alternatief voor alcohol, zoals de Nederlandse Brouwers, dan voelt de hogere verbruiksbelasting onterecht. Kijk je puur naar wat erin zit, zoals Yneke Kootstra, dan is ook alcoholvrij bier een relatief suikerrijke dikmaker die terecht wordt belast.

Hoe kijk jij?
Dit artikel afdrukken