Je moet het denken, maar je weet het niet. Het deel dat het wel is, moet de rest ook maar OK maken. Dat is niet netjes.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wow, mannen. Mijn complimenten!
Ik was wat aan het surfen en klikken en ik kwam op deze pagina terecht. Ik las het artikel en toen ik een reactie van Menno zag was ik bang dat het een grote non-discussie op de man zou worden, maar toen ik verder las zag ik dat dat juist niet het geval was. En dat is uitzonderlijk voor het internet. Dus nogmaals, mijn complimenten!
Overigens, ik dronk net een Yirgasheffe uit de aeropress van Bocca. Wat een fantastische koffie. Gisteren heeft het UKC, het Utrechts Koffie Collectief, bestaande uit Jasper Kimbo, Joost Leopold, WIlco Independent Barista, Angelo&Lennaert;en ikzelf een cupping voor onzelf georganiseerd. We proefden 9 koffies, en in de top 3 zaten 3 Yirgasheffes, waarvan 2 van Bocca! Dus voor de laatste keer: mijn complimenten! :)
Groet Francesco
Menno, gisteren hielden we op een hogeschool (PHL) in Hasselt een debat over fair trade. Daar werd gesteld dat de klant, bij fairtrade of anderssoortige 'duurzaamheidsclaims', recht heeft op instant informatie. M.a.w. o pde verpakking moet duidelijk aangegeven worden wat die meerprijs die betaald wordt effectief oplevert.
Hoe kijk jij daartegenaan? Wat vind je hiervan: Glashelderwijn geeft eigen winstmarge bloot.
Sorry, nou vergeet ik dit: heb ik jullie koffie geproefd? Nee. Om een heel domme reden: ik heb zo'n dom Nespresso-apparaat en geen koffiemolen meer.
Erger nog: ik hou eigenlijk niet zo van koffie, behalve als het heel goed gezet is. Zoals bijv. door die Italiaanse barrista die ik inmiddels bij een aantal koffiebranders heb ontmoet. Van DE Utz Kapeh weet hij een wondertje te maken dat zelfs mij bekoort.
Menno, de dank is aan jou. Je reageert en toont je klaar om de discussie met je publiek aan te gaan. We vragen dit soort dingen regelmatig. O.m. aan Albert Heijn en aan andere, zowel grote als kleinere, bedrijven. AH reageerde tot op heden nooit. Unilever al evenmin. Onder de wel-reageerders is o.m. Volwaard. Ik kreeg zelfs een voor een journalistiek medium gevaarlijk sympathieke relatie met deze kippenboeren, -voerders- en -slachters, maar ze weten dat we er niet minder kritisch om worden.
We weten het uiteraard niet zeker, maar de indruk ontstaat dat degenen die reageren niets te verbergen hebben. Waar de open discussie mag, is sprake van een open product of van ondernemers die durven te verbeteren en die open staan voor verbetering, cq. durven aan te geven dat zij het goed doen ook al begrijpen het publiek en de journalist dat (nog) niet. Alleen met weerwoord over en weer ontstaat dat begrip.
Naar de inhoud, want daar kun je ons op helpen:
- waarom is biologisch niet per se hetzelfde als kwaliteit?
- waarom betaal je boeren in 's hemelsnaam zoveel boven de marktprijs? Doen anderen dat ook niet voor kwaliteit, of doe je het ook als de bonen alleen maar OK zijn?
- waarom wil je je eigen verhaal vertellen over fair trade ipv je aan te sluiten bij Max Havelaar of een andere OK-organisatie waarop we hier nogal scherp zijn omdat ze vooral overhead creeren waar blanken aan deze kant van de geografische streep moeten leven?
Beste Dick,
Dank voor je begrip.
Biologisch betekent dat zowel de koffie als de producent (onze branderij) formeel gecertificeerd zijn door een bevoegde instantie. Het gaat hier alleen om de wijze van verbouwen/bewerken!
Fairtrade (FLO)= Is een certificering die een minimum prijs garandeert. Daar hoeft niks biologisch aan te zijn. Daar wij met Bocca en Trabocca vrijwel dubbele marktprijzen betalen voor onze koffies en via Trabocca direct boeren aan een beter leven helpen (hier zitten overigens ook veel fairtrade boeren tussen) willen wij ons niet achter een Label schuilen, maar leggen we liever zelf uit wat we doen. Wij noemen dat ons Bocca's direct-trade model.
Duurzaam: vraag het 10 mensen en je krijgt 10 antwoorden. Wij zijn niet 100% biologisch daar wij in eerste instantie, kwaliteit willen en wij zijn ervan overtuigd dat in vele landen een biologische koffie teelt niet duurzaam kan. Ik heb persoonlijk de eerste biologische certificeerders voor koffie naar Ethiopië gehaald in 1999. Koffie komt uit Ethiopie. Nu we die struiken over de hele wereld telen wil zat niet zeggen dat ze daar natuurlijk kunnen groeien. Er zijn veel voorbeelden waar de opbrengst 60-90% zou dalen. Dat zou faillissement of honger kunnen betekenen voor boeren. Ze kunnen misschien wel erg mooie koffie maken op en verantwoorde maar niet biologische manier.
Duurzaam is in mijn optiek; Verantwoord en met gezond verstand, op een eerlijke en reeele manier produceren en de gehele keten ervan laten profiteren"" Je product moet 100% traceerbaar zijn en als het biologisch kan dan moet je dat ook doen. Wij streven zelf erg naar kwaliteit, als je kwaliteit wil, dan moet je daar voor betalen. Doen we dat niet dan is de boer uiteindelijk niet blij en zal minder zijn best doen.
Heb je onze koffie ook geproeft ?
Groet,
Menno Simons
Bocca Coffee