Eten kan zomaar de flink goedkoper worden. Dat blijkt uit een recent onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut: we gooien zo'n € 3,6 miljard weg. Dat bedrag bestaat bovendien vnl. uit de prijs aan het begin van de keten, dus in consumentenprijzen is het nog eens fors meer.

Eerst wordt een flinke berg weggegooid door de verwerkers die het ons verkopen. Omdat we het bewerkt en kant-en-klaar willen hebben. Daarna gooien we zelf een flinke berg weg omdat we meer kopen dan we op kunnen en zo graag voorgesneden sla en appelpartjes willen die zo lekker snel bederven.

Het is een beetje hypocriet om te doen alsof die verwerkers alles maar weggooien. Niemand eet thuis de puntjes van de sperziebonen, de doppen van de tarwe, de poten van de kip, de doppen van de hazel- en walnoot, of de schil van de sinaasappel. Maar wat is het toch zonde: het kan gewoon naar de varkens! In de stad en op de industrieterreinen van de verwerkers. Zo deden mensen dat al duizendenjaren. We gooiden niks weg dankzij onze vriend het varken. Wat hij of zij niet vrat ging naar de kippen of composthoop. Al even netjes en duurzaam.

LEI, kom op, wees dapper. Pleit mee voor het verwerken van afval tot voer in plaats van alleen maar te constateren dat het naar de vuilnisbak gaat. Of pleit tenminste voor een onderzoek naar de manier waarop varkenspest (daarom mag het eethuisvarken niet meer) en verspilling samen kunnen worden uitgebannen.
Dit artikel afdrukken