Het is natuurlijk een absurde gedachte. Fruit is niet slecht, maar juist gezond.

Maar toch. Ook Professor Martijn Katan deed er al 'ns bedenkelijk over en had liever een kroket.

Volgens de modernste theorieën worden we dik van niet zomaar koolhydraten en niet zomaar suiker, maar m.n. van de fructose daarin. Die vertelt de natuur in ons lichaam dat er eten in overvloed is en dat het moet gaan hamsteren voor de mindere tjden die komen gaan. Suiker heet officieel sucrose en is een zogenaamde disacharide omdat het bestaat uit een molecuul glucose en een molecuul fructose.
Fructose is voor ons lichaam van nature het signaal dat het moment van overdaad en dus hamsteren is aangebroken. Als het fruit rijp is, moet je immers opslaan. Het lichaam slaat koolhydraten en vetten op en verbrandt niks. Het denkt immers dat er een overvloed aan alles is, dus het wil blijven dooreten. Hoe vol het ook zit, het blijft honger hebben.

Ik zat daar eens over te peinzen. Als het waar is, is schoolfruit een heel dom idee. Het hele jaar rond denkt ons lichaam dat het oogsttijd is en moet hamsteren.
Het zal wel meevallen natuurlijk, want zoveel fruit eten kinderen niet. Maar toch. Toch maar een komkommer of een paar blaadjes spinazie?

Inderdaad, hoe leggen we het onze kinderen later uit, als ze groot zijn, dat het geen goed idee was? Mocht dat zo zijn natuurlijk.

Moet de friteuse terug of moeten ze gewoon ophouden met al dat 'gezonde' gesnack en weer gewoon gaan eten?
Drie keer per dag, niet teveel, kopje thee met een koekje tussendoor.
Dit artikel afdrukken