Ook traag gefermenteerd bruin desembrood bleek in hun experiment niet te zorgen voor een gunstiger reactie van ons lichaamAfgelopen week maakten ze zelf de resultaten van een brood-experiment bekend in het wetenschappelijke blad Cell Metabolism.
De vraag of bruinbrood gezonder is dan witbrood, blijkt verkeerd gesteld. Het ene koolhydraatrijke product is niet gezond(er) of ongezond(er) dan het andere, liet de BBC al zien. Datzelfde geldt voor de keuze tussen wit- en bruinbrood. Hoe jouw lijf met brood omgaat, hangt af van jouw persoonlijke omstandigheden, hoe je leeft en hoe je darmflora zijn samengesteld.
In het geval van brood ontdekte de onderzoeksgroep van de professoren Eran Siegel en Eran Elinav van het Weizmann Institute of Science dat onze darmflora bepalend is voor het brood dat je verdraagt. Dat kan net zo goed witbrood als bruin desembrood zijn. Ook traag gefermenteerd bruin desembrood bleek in hun experiment niet te zorgen voor een gunstiger reactie van ons lichaam. Siegel en Elinav laten in hun artikel zien dat de samenstelling van het microbioom, het wetenschappelijke woord voor de bacteriewereld in onze darmen, bepaalt met welk brood je lijf het beste om kan gaan. Het omgekeerde bleek niet het geval: het ene brood zorgt niet voor een betere darmflora dan het andere. Hoe dat komt, is onbekend en verschilt mogelijk van individu tot individu.
N.B. Het onderzoek is gebaseerd op een kleine onderzoeksgroep. Zie daarover reacties #6 en #8 in de draad hieronder.
De discussie over het succes van persoonlijk versus universeel dieetadvies, zoals gangbaar in de adviezen van officiële voedingsinstanties in de gehele wereld, is een voorbeeld van de noodzaak om beter na te denken over de betekenis van voedingswetenschappelijke inzichten. Daarom ontwikkelde Foodlog met 15 wetenschappers (in- en outsiders) de cursus PHILOSOPHY OF NUTRITION.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#8 Mee eens. Er zijn methodologische fouten. Zelf ben ik nog steeds gecharmeerd van het bloedgroependieet. Zelf herkende ik me er zeer in , en later ook alle familieleden . Als mensen delen we erg veel, maar er bestaan zeker individuele verschillen. (Ik vind bruin brood veel lekkerder ) Inderdaad Dick, Laat ze hun pretentie maar bewijzen, met o.a. een veeeeel grotere steekproef.
En hij noemt het een 'prullenbak conclusie' en komt tot methodologische tekortkomingen die bij een oude monocausale aanpak niet zouden mogen. Klopt. Maar die aanpak hebben deze lieden dan ook overboord gezet (die vinden ze nl. niet relevant*). Ze beweren dat ze kunnen voorspellen. Ik mis dan ook de vraag die m.i. gesteld moet worden: als de auteurs kunnen voorspellen vanuit het microbioom wie voor wit en voor bruin desem geschikt is, zullen we dat dan eens in een experiment doen op basis van wat zij uit een klein experimentje halen waarmee zij hun algoritme zeggen te kunnen trainen?
* Het hele punt van Siegel en Elinav is nou juist dat causaliteit in voedingswetenschap een weinig zinvol begrip is als je resultaat wilt bereiken voor individuen. Ze pretenderen daar geen causaliteit voor te hoeven kennen en beweren te kunnen voorspellen met algoritmen. Dan moeten ze op die pretentie worden getest.
Fred Brouns schreef er een kritische blogpost over.
Volgens het Voedingscentrum moeten de nodige vraagtekens bij dit onderzoek geplaatst worden. Het zou te klein zijn. Daarnaast geeft het Voedingscentrum een argument vanuit het universele dat de Israeli's nu juist als principe afwijzen.
Zo is het toch ook met peulvruchten? De ene persoon heeft last van bruine bonen, een ander van witte bonen en weer een ander van geen van beide.