![image](/images/uploads/alleen-even-het-plastic-era.jpg)
Marieke stuurde me gisteren een link naar de PZC, met daarin de volgende woorden van Jaap Seidell, de Amsterdamse voedingsprofessor en het geweten van het Ik Kies Bewust Logo:
Voor armen is gezond eten bijna niet meer mogelijk", zegt Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij vindt dat groente en fruit gesubsidieerd moeten worden, zodat zij ook voor de lagere inkomens binnen handbereik blijven. "Hoe lager je inkomen, des te meer goedkope producten je koopt", aldus Seidell. "En die zijn vaak vetter, calorierijker, zouter en zoeter." Volgens de hoogleraar zal het prijsverschil tussen gezond en ongezond eten steeds groter worden.
In de NRC (p. 3, zie afbeelding van de kop hierboven) van gisteravond trof me het volgende reeksje van mooi achter elkaar gezette meningen:
"Het leek me mooi, voor deze Kerst, als gerechten kant en klaar zo de oven in geschoven konden worden", verklaart Arjen Zeevenhooven, culinair consulent en chef kok Albert Heijn. Joop Braakhekke vindt het jammer dat er met kant en klaar 'geen emotie meer komt kijken", maar hoogleraar Peter Leeflang [marketing, Groningen, dv] snapt het goed. "De tijd dat gezinnen samen een kerstmenu maakten, of dat moeder een halve dag in de keuken stond, is voorbij. Nederlanders slapen jaarlijks 500 uur minder dan vijftig jaar geleden. Time is currency geworden. Consumenten ruilen tijd voor geld."
Twee opmerkingetjes.
1. Groenten kosten vrijwel niks als je ze zelf teelt. Het kan in iedere (volks)tuin, op ieder dak en balkon. Dingen uit pakjes, bakjes en zakjes zijn heel duur als je uitrekent wat je daarin betaalt voor het beetje plant dat erin zit. Toch zijn ze goedkoper, zegt Seidell. Het is de omgekeerde wereld en daarom zullen deze woorden er niks aan veranderen.
2. We zijn op zoek naar tijd om die te kunnen besteden aan .... het maken van omzet voor derden, terwijl zelf doen quality time en genot opleveren, maar dat blijft voor velen buiten bereik. Te kostbaar, terwijl het geen fluit kost. Maf.
Als je dan toch zelf met vers kookt: weet dat je bevoorrrecht bent en vier het!
Fijne Feestdagen gewenst!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dank je Dick. Dat is em inderdaad.
Pjotr, ik denk dat je deze post bedoelt:
warenkennis
Off topic: Dick, er is een keer in een artikel dieper ingegaan op het zout in de kaas. Met name in de comments werd dieper ingegaan op zoutkristallen die er niet inhoren.
Welk artikel was dat?
Heerlijk was die groente altijd. Dat weet ik nog wel. Maar of dat kwam door de kookkunsten van mijn moeder of door de kwaliteit van de groenten, weet ik niet meer.
Mijn vader is van boerenafkomst, maar kwam al vrij snel in het stadse terecht. Volkstuin was voor hem meer dan een hobby, maar het was budgettair niet in te passen in zijn maandelijks inkomen.
Er stond thuis een grote vriezer te draaien die propvol zat als de aanbiedingen golden. Ik weet echter niet (ik was te jong) of er in de jaren 1970 ook al sprake was van 'plofgroente' (leuk gevonden, Eric). Ik weet alleen wel dat mijn moeder altijd de tranen in de ogen stonden, omdat de kosten en de moeite haar huishouden danig ondermijnden.
Vandaar dat ik even wat dieper in wilde gaan op opmerking 1. van Dick.
Pjotr, ik probeerde dit jaar zelf iets uit op mijn dakterras met cavolo nero. In een plantenbak van 60x60 cm.
Zie deze posting. Het kostte wat aarde, de mest kwam van de andere planten en het zaad koste E 1,25. Ik hield er meer dan de helft van over. E 0,55 dus eigenlijk. Bij een (toegegeven: dure) groentenboer betaalde ik afgelopen winter E 3,25 voor een bosje van nauwelijks 2 ons. Misschien moet je het in buitennissigheden zoeken om je extra motiveren ;-)