Dat zegt Yakult. Nou nee, dat zegt je buik, zegt Yakult. Snapt u wel? Yakult zegt helemaal niks. Het is je buik die het zegt en dat kan de EFSA moeilijk verbieden. Danone is zo stom om zelf te zeggen dat zijn Actimel - eigenlijk hetzelfde product als Yakult - goed is.

Bij Danone zijn ze boos dat EFSA hun gezondheidsclaims voor Actimel afwees. Ze beweerden dat de beestjes daarin - de zogenaamde probiotica - helpen tegen de schijt en winderigheid. Dat wilden ze als volgt geformuleerd hebben:
Fermented milk containing the probiotic Lactobacillus casei DN-114001 and yogurt symbiosis decreases presence of Clostridium difficile toxins in the gut (of susceptible ageing people). Presence of Clostridium difficile toxins is associated with the incidence of acute diarrhoea.

Maar dat vond de Europese Gezondheidsautoriteit niks, en wees de claim af. Er was onvoldoende bewijs voor. Danone is boos en zit er zelf flink achteraan; logisch want het is een winstmaker van de bovenste plank. Ook wetenschappers die voor probiotica zijn, zijn het er niet mee eens en wagen er een open brief aan.

Ik studeer er zelf inmiddels al een tijdje op en concludeer voorlopig dat Actimel en Yakult een soort halve WA verzekering zijn. Het doet wel degelijk wat, maar als het echt mis is, heb je er niks aan. Het is zoiets als een half functionerende rem. Je kunt hem wel intrappen en hij doet wel wat, maar je krijgt alsnog een ongeluk. Het zijn dan ook vooral lekkere maar dure melkdrankjes die niet slecht voor je zijn, maar je ook niet helpen. Dat onderscheidt hen van Cola. Da's duur (water met een smaakje en een schep suiker) en is nog slecht voor zowel je buik als je tanden ook als je er ieder dag een flesje vol van neemt.

Ik sprak onlangs mensen die veel van beesten en hun darmflora weten. Het zijn van die jongens die de dierenindustrie helemaal antibiotica vrij kunnen maken met dat soort dingen. Ze verzorgen er miljoenen dieren per jaar mee en weten dus echt waar ze het over hebben. Ze zijn glashelder: neem pre- in plaats van probiotica. Vezels dus, waar de beestjes in je darmen van houden en waar ze graag een feestje in willen bouwen. Als ze het naar hun zin hebben breiden ze zich sneller uit dan wij kunnen drinken. Dat is pas luisteren naar je buik en werkt als een tiet.

Yakult heeft dus gelijk. Je moet inderdaad naar je buik luisteren. Alleen moet je pre in plaats van pro doen, zeggen die beestenjongens. Tijdens mijn speurtocht kwam ik ook een man tegen die de pro's wel degelijk goed vindt, maar dan in de vorm van een poedertje.

Hoe zit het nou echt?

Wordt vervolgd, in de eerste serie (g)advertenties die we op dit moment aan het produceren zijn. Eerste beelden daarvan zullen te zien zijn tijdens het Food Film Festival in Amsterdam op zaterdag 19 maart.








Dit artikel afdrukken