Na eerdere aankondiging van deze plannen, wil het demissionaire kabinet inderdaad het maximaal toegestane vetgehalte in gehakt verlagen van 35% naar 25%. In mager gehakt moet dit omlaag van 20% naar 15%. Het doel is overgewicht en ongezonde verzadigde vetten te bestrijden.
Het Persbericht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport:
ministerraad 26 januari 2007
Het toegestane vetgehalte in gehakt wordt verlaagd. Dit heeft het kabinet besloten op voorstel van minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Met dit besluit wil het kabinet een nieuwe stap zetten in de strijd tegen overgewicht en ongezonde verzadigde vetten. Tegelijkertijd wordt op deze manier de onduidelijkheid in de wetgeving over het toegestane vetpercentage in gehakt weggenomen. Het kabinet wil een verlaging van het maximaal toegestane vetgehalte van 35 naar 25 procent voor gehakt. Het percentage van mager gehakt moet omlaag van 20 naar 15 procent.
Dit staat in het wetsvoorstel tot wijziging van het Warenbesluit Vlees, Gehakt en Vleesproducten. De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.
Bron: RVD
Dit artikel afdrukken
ministerraad 26 januari 2007
Het toegestane vetgehalte in gehakt wordt verlaagd. Dit heeft het kabinet besloten op voorstel van minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Met dit besluit wil het kabinet een nieuwe stap zetten in de strijd tegen overgewicht en ongezonde verzadigde vetten. Tegelijkertijd wordt op deze manier de onduidelijkheid in de wetgeving over het toegestane vetpercentage in gehakt weggenomen. Het kabinet wil een verlaging van het maximaal toegestane vetgehalte van 35 naar 25 procent voor gehakt. Het percentage van mager gehakt moet omlaag van 20 naar 15 procent.
Dit staat in het wetsvoorstel tot wijziging van het Warenbesluit Vlees, Gehakt en Vleesproducten. De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.
Bron: RVD
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@ Wouter: van die ene keer 'foute' mayo zul je echt niet omvallen, maar het gevaar zit 'm in de optelsom van al die kleine beetjes: lees de etiketten en je zult schrikken in hoeveel producten 'plantaardige olie' zit, en ga er dan maar van uit dat het niet gaat om extra vierge olijfolie maar om de goedkoopst mogelijke bulk olie (soja etc). De enige manier om tegenwoordig nog veilig en gezond te kunnen eten is om alles in eigen hand te houden: haal zelf je spullen bij de groenteboer en slager, en vermijd alle kant-en-klare zakjes en potten. Maar ik schat zo in dat het gros van de bezoekers van deze site dat al doet...
@Dick,
stel je nou echt voor om 'het genieten van cultuur' rond eten toe te vertrouwen aan het huidige VC?
Ja, dat lijkt mij het meest efficiënt, één instituut. Mocht Frideaal inderdaad vies zijn, dan zal het positieve advies ingetrokken worden doordat de smaak- en genotafdeling een veto geeft.
@Frans,
Als je spaarzaam mayonaise eet, maken die omega's toch niet veel uit? Het advies moet zijn: eet weinig friet, maar neem er dan wel de lekkerste mayonaise bij.
Ik ben op de hoogte van de Omega 3-, 6- en 9-verhalen. Ter compensatie slik ik dan ook visoliecapsules (met hoog EPA-gehalte). Van welke oliën de mayonaises gemaakt werden, dat wist ik niet, de site van D&L vermeldt slechts 'plantaardige olie'.
Kokos? Ik zal me er eens in gaan verdiepen, dacht altijd dat kokos veel verzadigd en weinig onverzadigd vet bevatte. Het zal velen van jullie in een stuip brengen, maar mijn wichelroede slaat uit bij bijv. kokosmelk, reden waarom ik slechts spaarzaam gebruik maak van producten van kokos.
Eric, om je meteen op je wenken te bedienen: volg deze link en wat daarachter schuilgaat. Als je alles gaat lezen ben je nog even bezig. Uitgeprint schijnt het inmiddels een dikke 200 pagina's tekst te zijn.
@ Eric: Het bezwaar tegen mayonaises van merken als Remia, Calvé c.s. is dat die gebaseerd zijn op geraffineerde industrie olieën als soja, maïs, zonnebloem etc. met een veel te hoog gehalte aan omega-6 vetzuren en vrijwel geen omega-3 vetzuren. Geharde plantaardige vetten (transvetten) en de veel te hoge verhouding omega-6/omega-3 in het Westerse eetpatroon is één van de belangrijkste factoren voor de huidige epidemie aan hart- en vaatziekten. Daar is op deze site al uitvoerig over gediscusieerd, en google anders even op 'omega-6' en 'heart disease'. Verzadigd vet en cholesterol daarentegen, ongetwijfeld rijkelijk aanwezig in bovengenoemde gehaktbal, hebben in tegenstelling tot wat men al sinds de jaren '50 beweert, helemaal geen kwalijk effect op de gezondheid, waarschijnlijk integendeel zelfs. Ik heb niets tegen friet, maar dan wel gebakken in b.v. kokosvet, en met een zelfgemaakte olijfolie mayonaise erbij.