imageSinds een tijdje maak ik deel uit van een groep mensen (veehouders, veterinairen en dierwetenschappers) die onder leiding van de Animal Sciences Group van Wageningen een advies moet uitbrengen over het gebruik van de keizersnede bij de zg. extreme vleesrassen.

Het probleem in het kort:
- de foklijnen zijn geselecteerd op een zo zware bespiering en navenant skelet dat kalveren niet meer op natuurlijke wijze geboren kunnen worden; veehouders zijn er daarom inmiddels aan gewend standaard gebruik te maken van een keizersnede (natuurlijke geboorte wordt niet meer in overweging genomen vanwege de mogelijke geboortecomplicaties)
- het al te extreme van de dieren is terug te dringen, maar het aantal noodzakelijke keizersneden zal waarschijnlijk blijven liggen op zo'n 50% van de geboortes

Er is dus sprake van een hoge mate van risico-acceptatie. Dikke kans dus dat het moderne, dierwelzijnsbewuste publiek zegt: dan kies je maar voor minder problematische vleesrassen, want die extreme vleesbeesten maken een onnatuurlijke ingreep noodzakelijk.

Vraag: stel dat dierenactivisten een campagne starten tegen de Keizersnede. Wat zou je daarvan vinden en waarom?

Je begrijpt: dit is een opiniepeiling die daadwerkelijk gebruikt gaat worden.
Dit artikel afdrukken