We worden in het westen steeds zwaarder, sommigen spreken zelfs over een obesitas-epidemie. Mensen die dik zijn kunnen geen maat houden, ze zijn lui, ze zijn dom, ze zijn niet daadkrachtig. Ze moeten meer bewegen en minder eten en dan gaat het vanzelf beter. De overheid voert al jaren beleid met dit idee, maar dat lijkt weinig resultaat te boeken.

Uit onderzoek weten we dat diëten nauwelijks tot blijvende gewichtsafname leiden. We weten eigenlijk niet hoe je een dik iemand dun maakt, of andersom. Toch doen velen, vooral vrouwen, massaal aan de lijn om aan een ideaalbeeld te voldoen en stellen ze andere dromen en plannen uit totdat ze dat maatschappelijk acceptabele lichaam hebben.

Dikke mensen zijn ook niet perse ongezonder dan dunne mensen. Sterker nog: vet kan beschermend werken tegen bepaalde ziekten.

Hoog tijd om eens dieper in de materie van de uitdijende mens en zijn omgeving te duiken. Daarom organiseert De Balie op 19 januari het KennisCafé VET! - over de sociaal-maatschappelijke kant van vet. Hierbij spreekt Martijn van Calmthout, wetenschapsredacteur van de Volkskrant, met wetenschappers en andere deskundigen over de psychologische en sociologische kant van dik-zijn. Met o.a. wetenschapsjournalist Asha ten Broeke, Jaap Seidell (voedings- en overgewichtsdeskundige aan de Vrije Universiteit) en Tatjana van Stien, die zich aan de Radboud Universiteit Nijmegen bezighoudt met de psychologie van diëten en te veel eten.

Waar: De Balie, Amsterdam
Datum en tijd: 19 januari 2015, 20.00 tot 22.00
Voor wie: geïnteresseerden
Prijs: 6,00 tot 8,50 euro
Meer informatie en aanmelden: via de website van De Balie.

Fotocredits: Lucian Freud. 'Benefits Supervisor Sleeping'
Dit artikel afdrukken