Lut De Clercq, chef van de backstagekeuken van de Brusselse concertzaal Ancienne Belgique, treurt om de teloorgang van het thuis koken. Als meter van de Week van de Smaak wil zij iets doen aan ons afgestompte smaakpalet, en daarbij richt ze zich vooral op scholen en jongeren.
Lut De Clerq, in een interview op vilt.be: "Twee weken geleden was het Dag van de Student en er waren de hele dag rondleidingen in de AB. Ze kwamen ook langs in mijn keuken en aan elke groep van twintig, dertig studenten vroeg ik 'wie van jullie kookt'? Ik denk dat het er twee waren op de honderdvijftig studenten die we over de vloer hebben gehad."
"Vol-au-vent, en hamburgers. Maar hoe triestig moet het zijn voor een kind als je niet meer keuze hebt dan dat. Ik vind dat culinaire mishandeling," stelt ze verder, over het culinaire aanbod voor kinderen op restaurant.
Op de vraag "Vijftien jaar geleden kende niemand in ons land de naam van een chef. Nu zijn het vedetten. Misschien moet er nu zoiets gebeuren met producenten," antwoord ze: "Ja, en dat men snapt dat er betaald moet worden voor kwaliteit. Dat iemand er zijn liefde, zijn passie, zijn kennis heeft ingestoken. Als we doorgaan zoals nu is het binnenkort weg, gedaan. Waar vind je nog goede basisproducten? Als je ziet wat er in de horeca wordt geserveerd als 'zelfgemaakt', dat gewoon is aangekocht!"
Een heel boeiend interview, waarin nog enkele netelige kwesties onaangebrand worden geserveerd.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ergens anders hier woedt een discussie over verschillen tussen de protestantse en de katholieke eetcultuur. Zijn de zorg van De Clercq en haar zware woorden - culinaire mishandeling - een voorbeeld van overdreven protestantisme?
Ik vind Nick's benadering verfrissend. Geen 'ik ben tegen', geen gewijs of gemoraliseer maar eten leuk, haalbaar, spannend (met de buurt een varken houden in de tuin en het voeren met eetafval of - rustiger - eetbaar afval zoeken) en bovenal LEKKER maken. Inspireer, dan komt het vanzelf goed.
La Bohème, La Bohème!!!
Voedsel is zooo goedkoop dat het lyrisch wordt.
koop eens een kwart kilo kippenlevertjes? Kost geen bal!
Ik vond mijn eerste mango op een afvalhoop na de vroegmarkt n Brussel.
Anarcho-cuisine. Nieuwe culinaire trend?
Spruiten! En nu het gevroren heeft zijn ze extra lekker. Vind ik toch: een spruit die de vrieskou heeft gehad smaakt drie keer zo goed.
Het plezier van het koken, schref je eerder. Juist. Waarom vinden studenten dat dan niet langer plezant. Je gaf al een verklaring. Maar toch. Ik weet dat mijn vrouw, toen we elkaar leerden kennen, juist erg genoot van die éénpanscuisine die ik haar opdiende. Ik zat wel krap bij kas toen . Zou datlaatste met de houding t.o.v. koken op kot kunnen te maken hebben?
Zal nog wekenlang niet af zijn (maar er zitten wel enkele anarchistische gerechten tussen)
het gaat om de fierheid van ouders en kinderen tegelijk, die samen in een kookboek vermeld worden(en het samen hebben uitgetest)
Wow, sjiek Nick. Dat kookboekje, vertel eens...