image

Lut De Clercq, chef van de backstagekeuken van de Brusselse concertzaal Ancienne Belgique, treurt om de teloorgang van het thuis koken. Als meter van de Week van de Smaak wil zij iets doen aan ons afgestompte smaakpalet, en daarbij richt ze zich vooral op scholen en jongeren.

Lut De Clerq, in een interview op vilt.be: "Twee weken geleden was het Dag van de Student en er waren de hele dag rondleidingen in de AB. Ze kwamen ook langs in mijn keuken en aan elke groep van twintig, dertig studenten vroeg ik 'wie van jullie kookt'? Ik denk dat het er twee waren op de honderdvijftig studenten die we over de vloer hebben gehad."

"Vol-au-vent, en hamburgers. Maar hoe triestig moet het zijn voor een kind als je niet meer keuze hebt dan dat. Ik vind dat culinaire mishandeling," stelt ze verder, over het culinaire aanbod voor kinderen op restaurant.

Op de vraag "Vijftien jaar geleden kende niemand in ons land de naam van een chef. Nu zijn het vedetten. Misschien moet er nu zoiets gebeuren met producenten," antwoord ze: "Ja, en dat men snapt dat er betaald moet worden voor kwaliteit. Dat iemand er zijn liefde, zijn passie, zijn kennis heeft ingestoken. Als we doorgaan zoals nu is het binnenkort weg, gedaan. Waar vind je nog goede basisproducten? Als je ziet wat er in de horeca wordt geserveerd als 'zelfgemaakt', dat gewoon is aangekocht!"

Een heel boeiend interview, waarin nog enkele netelige kwesties onaangebrand worden geserveerd.
Dit artikel afdrukken