image

Triomf? Ik? Nee helemaal niet. En het bericht bevalt me niet, althans wat ik er van in media van terug vind. Kip in legbatterij even gelukkig, staat er. Brits onderzoek.

Ik beweerde hier en in het tv-programma Keuringsdienst van Waarde, dat kooikippen het bij lange niet zo slecht hebben als we van Wakker Dier moeten geloven. In het bericht wordt een vreemd onderscheid gemaakt tussen twee kippen. Een kooikip en een buitenloper.
Als ik het goed begrijp gaat het over het geluk van kippen die buiten mogen lopen en zogenoemde kooikippen. De buitenlopers zijn schijtensbang voor roofvogels, staat geschreven, de kooikippen niet.

Het Engelse bericht wordt gretig geciteerd in Nederlandse media die niet zo dol zijn op de georganiseerde Nederlandse dierenvrienden. Mijn vrienden zijn dat ook niet, want ze houden niet van kippen en liegen dat ze scheel zien.
Toch.
Uit de berichten uit Engeland kun je opmaken dat er twee soorten legkippen zijn. Batterijkippen en buitenlopers. Maar de zogenoemde scharreleieren komen in Nederland van kippen die helemaal niet buiten lopen. En die zijn niet bang van roofvogels maar van elkaar. Ik herhaal t tot ik er bij neer val. Wakker Dier heeft de kippen ernstig verneukt door ze met duizenden in loodsen te laten opsluiten en ze aldus scharrelkippen te noemen, met goedkeuring van de Dierenbescherming.
Dit artikel afdrukken