De samenwerkende belangenorganisaties van de pluimveesector gingen in beroep omdat kippen rechtop vangen en in een krat plaatsen veel arbeidsintensiever en dus duurder is. Het resultaat is nauwelijks in hun voordeel opgeschoven. Hoewel de eerste dwangsommen door het CBb zijn vernietigd, is er een overgangsperiode ingesteld tot 15 augustus. Tot die tijd mag de industrie kippen aan de poten blijven vangen. Na deze datum moet een alternatieve methode worden gebruikt.

Bezwaren van de pluimveesector
Bart den Hartog, secretaris van de Nepluvi, vindt het een rare uitspraak. "De uitspraak is vreemd, aangezien er aan een transportverordening uit 2005 wordt gerefereerd. Het is heel apart dat negentien jaar lang geen haan naar de wetgeving kraaide, maar dat er nu ineens moeilijk wordt gedaan over de verordening." Volgens Den Hartog is Nederland straks het enige land in de EU dat handhaaft op vangen aan de poten. De verordening die het verbiedt, is weliswaar Europees maar zou nergens serieus worden genomen.

In die verordening staat generiek dat dieren niet bij hun poten mogen worden gevangen. Volgens Den Hartog is de Europese wetgever domweg vergeten een uitzondering voor pluimvee op te nemen. Brieven van de Europese Commissie zouden bevestigen dat het altijd de bedoeling is geweest om pluimvee uit te zonderen van deze wet. "De rechter heeft geoordeeld dat die brieven juridisch niet relevant zijn en dat alleen naar de letter van de wet gekeken moet worden." Dat vindt Den Hartog een foute zaak.

Discrepantie tussen Regelgevingen
Den Hartog wijst ook op een discrepantie die door de uitspraak ontstaat. In slachthuizen mag pluimvee nog wel bij de poten worden opgepakt, omdat deze regels in een andere verordening zijn geregeld. Dit betekent dat de huidige uitspraak alleen betrekking heeft op het vangen van pluimvee voor transport. Slachterijen maken zich echter zorgen, omdat hun toeleveringsketens hierdoor in de problemen kunnen komen.

Hoop op flexibele NVWA
Onderzoek van het Vlaamse Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) toont aan dat de meest simpele alternatieve oplossing, het rechtop vangen van pluimvee, ongeveer anderhalf keer zo lang duurt. Los van de extra kosten, is er volgens Den Hartog "simpelweg niet genoeg personeel beschikbaar zijn om pluimvee op een andere manier te vangen." Hij wil verlenging van de overgangsperiode tot er meer duidelijkheid is over de nieuwe Europese verordening en hoopt dat onderwijl de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zich flexibel opstelt. Dat laatste zal lastig blijven nu de zaak onder een vergrootglas ligt.
Dit artikel afdrukken