Het stond gisteravond in de NRC. Toen er nog niet met het door duurzame vissers gehanteerde 'staand want' maar met sleepnetten werd gevist, spoelden er minder bruinvissen aan. Bruinvissen zijn aaibaar, zeg maar een soort kleine walvissen of dolfijnen. In 2008 spoelden er 333 aan. Een jaar of twintig geleden waren het er nog meer een paar tientallen.

Het lijkt erop - maar het is nog niet zeker - dat de dieren verstrikt raken in die duurzame staande wanden. Ze verdrinken, want walvisachtigen halen boven adem. Eenmaal opgehaald in de netten worden ze, al dood, eruit losgesneden en - dat is tenminste het vermoeden - in stukken overboord gegooid. Dat klinkt niet fijn. Je maag draait om.

De andere kant. De sleepnetten zorgden voor de nutteloze dood van miljoenen dieren. Hoe moet je dat nou waarderen, enkele honderden levens versus miljoenen?De foto werd gemaakt door Sarah Engelhard in de sectiezaal van de Utrechtse faculteit diergeneeskunde. Hij figureerde prominent op de voorpagina van de krant van gisteravond. Logisch, want juristen pleiten nu voor een verbod op het staand want.
Dit artikel afdrukken