Van de koeienmestcellulosepulp maakt ze naast papier en plastic ook een op katoen lijkende draad. Ze wil de mestberg in Brabant kleiner maken en de uitputting van de aarde tegen gaan door mest nuttig te verwerken. Die ambitie leverde haar vorige week €170.000 op tijdens de internationale competitie Chivas Venture. Met het geld wil Essaïdi een pilot starten. Voor een grotere slagingskans is het volgens Essaïdi essentieel dat boeren mede-eigenaars worden.

De prijs gaat dus eigenlijk naar kleren van kunstmest. Kleren van echte mest zijn een gotspe
Mest werd door boeren altijd al beschouwd als een waardevolle grondstof. Niet voor niets werd vóór de uitvinding van de kunstmest ook mensenmest in de stad of via de riolen verzameld en weer teruggebracht naar de akkers. Mest - materiaal van planten dat weer dient als voeding voor nieuwe planten - die niet terugkeert in de bodem wordt aan de natuurlijke kringloop onttrokken en veroorzaakt geleidelijk aan teruglopende oogsten.

Het FD schrijft over biologische veehouders die vanwege de recent ingevoerde fosfaatrechten koeien moesten slachten en nu te weinig mest hebben om hun land vruchtbaar te houden. Net als biologisch-dynamische melkveehouders die met nog een nog groter mesttekort zitten, zouden zij er niet aan denken om Essaïdi kleren van hun mest te laten maken. Dat kan alleen met mest van dieren die planten aten die met kunstmest werden geteeld. De prijs gaat dus eigenlijk naar kleren van kunstmest. Kleren van echte mest zijn een gotspe.
Dit artikel afdrukken