In de Ondertussen van maandag 28 oktober vallen mij deze berichten op:

- Ook voor de krijgsmacht is klimaatverandering de grootste uitdaging van deze tijd. Daarover wordt Tom Middendorp, oud-commandant der strijdkrachten geïnterviewd in de NRC. De bevolking neemt toe. Water en grond worden schaars(er). Het weer wordt extremer en bedreigt leef- en werkgebieden. Begin dit jaar werd Middendorp voorzitter van het nieuwe, internationale netwerk van veiligheidsdeskundigen, de International Military Council on Climate and Security. Dit netwerk ontwikkelt kennis over het onderwerp en deelt die met Defensie en overheden, wereldwijd. Militairen weten als geen ander dat conflicten vaak gaan over schaarste. Daar gaat het nieuwe klimaat voor zorgen.

- Ophef over reclamecampagnes in België. Een bio-melkcampagne van Delhaize zou suggereren dat niet-biologische boeren slecht voor hun dieren zorgen, vindt de Waalse landbouwfederatie FWA. De 'Brood, maar dan beter'-campagne van dezelfde supermarkt doet vermoeden dat ambachtelijke bakkers conserveringsmiddelen gebruiken. Klopt niet zeggen de ambachtslieden. De ‘Be Vegan’-campagne op de tram van De Lijn is 'onbetamelijk en ongefundeerd' vindt de zuivelindustrie.

- Bewoners van steden produceren minder afval dan mensen op het platteland: 419 kilogram tegenover 592 kilogram. Hoe stedelijker, hoe minder huishoudelijk afval, concludeerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers uit 2018. Een gedeelte van dat verschil kan verklaard worden door het ontbreken van tuinen in de stad. Bewoners van Horst aan de Maas zijn kampioen afval scheiden. Ze produceren maar 23 kilogram restafval per persoon per jaar. De Brabantse gemeente Reusel-De Mierden scoort nóg beter: 11 kilo restafval per inwoner.

Brexit is weer uitgesteld; de nieuwe deadline is 31 januari 2020. Het is BoJo's eerste uitstel; May vroeg er twee keer om. Puberwolven uit Frankrijk en Duitsland zijn begonnen aan een zwerftocht door Europa op zoek naar hun eigen nieuwe leefgebied.
Huizen van het gas en auto's aan de paal, dat doe je niet even, zeggen VNG-bestuurders Jan van Zanen en Lot van Hooijdonk. Zij leggen uit dat het puzzelen, uitvinden en dokken wordt - ook door de regering. Een Spaanse vrouw lag 15 jaar dood in haar appartement.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken